Христо Данаилов: Вижда се отборен дух, има колектив, има и настроение

Наставникът на юношеския ни национален отбор до 18 години Христо Данаилов коментира представянето след първите три мача, които отборът ни изигра в европейската фаза на турнира IHF Trophy 2022. В Прищина лъвчетата постигнаха победи над домакина Косово (34:29) и Албания (42:12), но отстъпиха болезнено с един гол разлика на Грузия (30:31).

„Нещото, което най-много ме радва е, че момчетата имат огромно желание за изява и най-вече да покажат, че могат повече. Именно това  желание смятам, че ни доведе до победата срещу домакините в първия мач на турнира. Последва още един тежък сблъсък – срещу отбора на Грузия. Там очевидно грешките дойдоха малко в повече може би под влиянието на голямото желание и емоцията, защото този мач беше със сигурност шанса ни да играем в интерконтиненталната фаза на турнира, а от там евентуално и на Световно първенство. Сега шансовете остават, но  домакините от Косово трябва да победят отбора на Грузия. На нас ни предстои двубой с Великобритания, в който вярвам, че няма да допуснем изненада, за да завършим турнира с три победи и една минимална загуба. Загуба обаче, която може да се окаже с голяма тежест. Все пак важното е, че вече се вижда отборен дух, има колектив, има настроение, а това ни води и до добри игри“.

Данаилов е на мнение, че в тази национална селекция определено има потенциал от талантливи момчета. Такъв виждат и селекционерите, които водят младежите на турнира в Косово, а в бъдеще ще работят и с мъжкия национален отбор на България.

„Въпросът е да запазим атмосферата. Желанието ми е да попълним състава и с още качествени играчи, за да може да има дублиране по постове и да се поддържа високо темпо на игра през цялото време на срещите. Има и постове, които са ни ахилесова пета, но в края на краищата това е отборен спорт и трябва да компенсираме по друг начин. В бъдеще ще бъде даден шанс на още момчета, които на този етап не са били повикани или пък са били контузени, да се включат и да покажат своите възможности. Ако паснат на отбора и моите треньорски виждания, те също ще станат част от състава“, каза още селекционерът на юношеската ни формация.

Снимки: Federata e Hendbollit e Kosovës