България тръгна с победа и загуба на IHF Trophy 2022

Юношеският национален отбор до 18 години победи Косово, а младежите до 20 години отстъпиха на Великобритания в първия ден от турнира на Международната федерация по хандбал – IHF Trophy, който стартира днес в Прищина.

Великолепен мач направиха юношите, които надиграха домакина на проявата Косово. Селекцията на треньора Христо Данаилов демонстрира бърз и разнообразен хандбал и логично се поздрави с победата. Съставът ни изигра много добро първо полувреме, в което натрупа разлика от 6 гола с добра игра в защита, успешно реализирани контраатаки и страхотни попадения от лявото крило на Иво Петков – 17:11. През вторите 30 минути лъвчетата съумяха да запазят аванса си, въпреки че останаха без гарда Иван Петков, който беше отстранен необяснимо с червен картон в края на първата част. Марио Марев беше неудържим, въпреки че за момент напусна играта с травма в глезена.

Състезаващият се в Германия Иво Петков направи чудесен мач и реализира 9 гола за успеха. Марио Марев наниза 10 класни попадения във вратата на домакините, силни изяви имаха също Благовест Панков и дясното крило Йордан Николов. С добри спасявания и сериозен принос за успеха бяха и двамата вратари – Любен Иванов и Теодор Георгиев.

Утре момчетата ни излизат за втора победа в Прищина – срещу Грузия от 17 часа. Другите два отбора участващи в турнира са Великобритания и Албания. Те днес играха един срещу друг, а двубоят им завърши при резултат 34:11 за британците.

На другия полюс се представиха младежите ни в първия си мач на IHF Trophy 2022. Воденият от треньорите Илиян Василев, Димитър Николов и Николай Георгиев български тим изигра посредствен мач и отстъпи на Великобритания с 22:23. Съставът ни беше догонващ през цялото време на срещата, а в един момент авансът на британците достигна 6 гола (10:16). Своя принос със слабото си представяне дадоха и косовските рефери на двубоя, които оставиха състава ни с човек по-малко в една четвърт от срещата. Едва в последните 15 минути с импулса, който даде Михаел Иванов отборът ни се събуди и тръгна да наваксва пасива, но времето не достигна. Не помогнаха и традиционно силните изяви на българската врата на състезаващият се в Германия Николай Петров. Добър мач направи Николай Генов, който наниза 9 гола, но, за съжаление, те не стигнаха за успех. Михаел Иванов завърши с 5.

В другия мач при младежите, игран днес, Малта победи с един гол Андора – 34:33.

Утре съставът ни излиза срещу Малта от 13 часа, а Великобритания ще играе с домакина Косово.