България излиза за първа победа над Италия от 17 години насам

Женският ни национален отбор по хандбал посреща утре Италия в първи мач от първия кръг на квалификациите за Световното първенство през 2023 година. Двубоят е от 18 часа в Двореца на културата и спорта във Варна и ще бъде предаван пряко по Националната спортна телевизия b1b.box,  в интернет сайта на медията и на ehftv.com.

Шест от националките ни познават добре съперника

Шест от състезателките в националната ни селекция познават доста добре италианския женски хандбал. Три от тях вече не играят на Ботуша, а други три все още носят екипа на тимове от Серия „А“.

Вече няколко сезона, от 2019-та година насам, в италианското първенство се състезава гардът Маринела Панайотова. Тя премина през отборите на Одерзо и Ариосто (Ферара), а настоящият ѝ тим е вторият във временното класиране – Каза Рурале (Понтиния). Втори сезон в Серия „А“ кара вратарката Ивон Дюлгерова. Миналата година тя беше в състава на Мало, а през тази носи екипа на Местрино. Гардът Стефани Петрова пък това лято се присъедини към Ариосто (Ферара).

Капитанката на националния ни тим Лидия Ковачева, Мадлен Тодорова и Мари Томова преминаха през Серия „А“. Ковачева и Тодорова половин сезон носиха екипа на италианския шампион Джоми (Салерно), преди да се насочат съм австрийския шампионат. Настоящата състезателка на черногорския гранд Будучност Мари Томова пък беше част от състава на Ариосто (Ферара).

Съставът на Италия

Сред най-опитните са капитанката на тима Илария Дала Коста (Джоми) и гардът Джулия Фабо – състезателка на френския Метц, който завърши на трето място в последното издание на Шампионската лига. В състава на Джузепе Тедеско са две хандбалистки родени в Камерун – Ванеса и Карел Джиогап и две състезателки с аржентински корени – пивотите Росио Скуизиато (Джоми) и Лусила Стетлер (Джоми). Последната е и най-възрастна в селекцията на Италия – на 32 години.

Непосредствено преди двубоите с България италианският тим изигра две проверки в „Дома на хандбала“ в Киети срещу състава на Белгия, в които се наложи с 36:27 и 32:23.

Историята

Любопитен факт е, че последната победа на България над Италия при жените е от преди 17 години – в квалификациите за Европейско първенство през 2005-та. Тогава тимът ни побеждава с 37:31 в Мецокорона (Италия). Последният ни успех в квалификации за Световно първенство пък е година по-рано в Баку – 32:22. Последните три квалификационни сблъсъка за европейско или световно първенство са в актива на италианките – 28:37 през 2007-ма, 27:29 през 2008-ма и 20:30 през 2010-та.

Предстоящият сблъсък ще бъде ръководен от съдийска двойка от Северна Македония. Срещата е поверена на Мария Илиева и Силвана Кабеска. Делегат на EHF ще бъде Ана Мелконян от Армения.

Входът за зрителите в Двореца на културата и спорта е свободен.