Женският ни национален отбор се събра за последна подготовка преди двубоите с Италия

Лора Сарандева ще бъде голямата отсъстваща в състава на България при завръщането на женския ни национален отбор на международната сцена след 6-годишна пауза. Състезателката на френския „Тулуза“ е с контузия в глезена, която ще ѝ попречи да вземе участие в предстоящите две срещи с Италия от първия кръг на квалификациите за Световното първенство през 2023-та. Това е и причината гардът да не пристигне за втория подготвителен лагер в Габрово, който започна в сряда. Освен на бившата състезателка на испанския елитен „Гранойерс“, треньорският екип Петя Панчева, Веселина Златева и Анита Хараланова няма да може да разчита и на опитните Стефка Агова (Свиленград) и Соня Богданова (Бяла), които не се отзоваха на повиквателните по лични причини. Групата, която тренира в зала „Орловец“, е от 16 състезателки. От чужбина пристигнаха Ивон Дюлгерова (Местрино, Италия), Мари Томова (Будучност, Черна гора), Лидия Ковачева и Мадлен Тодорова (Шпаркасе Блау-Вайс, Фелдкирх, Австрия), Полина Генчева (Ларвик, Норвегия), Маринела Панайотова (Понтиния, Италия), Стефани Петрова (Ферара, Италия) и Гергана Грозданова (Топличанин, Сърбия). От състезаващите се в българския шампионат в представителния тим са Габриела Георгиева и Стиляна Павлова (Сливница), Кристина Миланова (Свиленград), Емилия Самуилова, Гергана Александрова и Екатерина Стефанова (Търновград), Ирене Иванова (Бяла) и  Десислава Николова (Етър 64).

Няколко състезателки на лагера в Габрово имат известни здравословни проблеми и тренират на облекчен режим.

Тимът ни ще остане в града на Рачо Ковача до неделя, след което ще отпътува за Варна. Двубоите с Италия са следващата седмица. Първият е в сряда, 2 ноември, от 18 часа в Двореца на културата и спорта. Реваншът е в неделя, 6-ти ноември, в Киети, Италия.

Победителят от двубоя България – Италия ще продължи във втората фаза от елиминациите за Световното първенство, в която ще се включат още осем тима, спечелили срещите си от първия квалификационен кръг, плюс съставът на Чехия и десет отбора от предстоящото Европейско първенство в Словения, Северна Македония и Черна гора.