Женският национален отбор започна подготовка в Габрово

След шест годишна пауза женският национален отбор на България по хандбал отново се събра. Представителният ни тим започна в понеделник първия си тренировъчен  лагер в Габрово за предстоящите два двубоя срещу Италия от първата фаза на квалификациите в зона Европа за следващото Световно първенство. Мондиалът ще се проведе в Норвегия, Швеция и Дания през ноември и декември 2023 година.

Селекционери на представителния ни женски тим са Петя Панчева и Веселина Златева, треньор на вратарите е Анита Хараланова. Те са повикали 18 състезателки. Поради здравословни причини за първия лагер не дойде Стефка Агова, отсъства и Соня Богданова. От чужбина пристигнаха Ивон Дюлгерова (Местрино, Италия), Лора Сарандева (Тулуза, Франция), Мари Томова (Будучност, Черна гора), Лидия Ковачева и Мадлен Тодорова (Шпаркасе Блау-Вайс, Фелдкирх, Австрия), Полина Генчева (Ларвик, Норвегия), Маринела Панайотова (Понтиния, Италия), Стефани Петрова (Ферара, Италия) и Гергана Грозданова (Топличанин, Сърбия). От състезаващите се в българския шампионат н представителния тим са повикани Габриела Георгиева и Стиляна Павлова (Сливница), Кристина Миланова и Стефка Агова (Свиленград), Емилия Самуилова и Гергана Александрова (Търновград), Ирене Иванова и Соня Богданова (Бяла), Десислава Николова (Етър 64).

„За времето, в което женският национален отбор на България не функционираше, доста състезателки излязоха да играят навън и преценихме, че отново е време да го възродим. Мисля, че сме събрали най-доброто, с което разполага българският женски хандбал в момента. Момичета, които са показали, че освен хандбални възможности и потенциал имат и чисто човешки качества и притежават голямо сърце и желание за изява с националната фланелка. Всички са много позитивни и тренират с голямо настроение. Колективът е страхотен!“, сподели Веселина Златева.

Женският представителен тим тренира двуразово в зала „Орловец“. В петък селекцията ни ще изиграе контролна среща в Габрово с шампиона „Бяла“, който пък се подготвя за участието си във втория квалификационен кръг на турнира EHF European cup и двубоите с гръцкия „Анагениси“ (Арта). В събота националките ще пътуват до град Бяла, където ще направят проверка и с румънския „Слатина“.

Вторият лагер на отбора ще започне отново в Габрово на 24 октомври. До 30-ти националките ще тренират в зала „Орловец“, след което ще отпътуват към Варна. Първият мач с Италия е на 2-ри ноември в Двореца на спорта в морската ни столица, а реваншът е на 6-ти ноември в Киети, Италия.

„Малко е времето за подготовка, но е трудно да съберем състезателките за по-дълго. Докато момичетата от чужбина се състезават професионално, макар че някой от тях и работят, тези от нашето първенство работят и тренират и това е възможно най-дългото време, в което можем да ги извикаме на лагер. Все пак те са вече изградени играчи и няма да се занимаваме с техника или физическа подготовка. Основното нещо е да се сработят по-добре помежду си и да преценим коя стои най-добре на дадена позиция. Гледали сме мачове на Италия от миналата година и смятам, че съперникът е преодолим. Превъзхождат ни главно с това, че се събират системно, а ние доста време не сме имали национален отбор, но пък желанието при нас е огромно“, каза още Веси Златева.

Победителят от двубоя България – Италия ще продължи във втората фаза от елиминациите за Световното първенство, в която ще се включат още осем тима, спечелили срещите си от първия квалификационен кръг, плюс съставът на Чехия и десет отбора от предстоящото Европейско първенство в Словения, Северна Македония и Черна гора.