Турнир в памет на Христо Коев

За втора поредна година Хандбален клуб „Бъки“ (Габрово) организира турнир в памет на незабравимия Христо Коев. Проявата, която носи името на големия български треньор, ще бъде за момичета на възраст до 11 години и ще се проведе на неговия рожден ден – 23 ноември 2022 г. (сряда) в спортна зала „Орловец“ в Габрово.

В турнира няма да се допускат смесени отбори. Организаторите са предвидили награди за всички участващи деца.

Заявки ще се приемат до 05 ноември 2022 г.

Е-мейл : baki_gabrovo@abv.bg

Тел : 0895 035857  Силвия Атанасова

Христо Коев е една от най-обаятелните и запомнящи се фигури в българския хандбал. Роден е на 23 ноември 1943 година в Габрово. Завършва ВИФ „Георги Димитров“. Почетен гражданин е на Габрово. Създател е на ХК „Габрово“, чиито отбори за подрастващи при момичетата са постоянни медалисти. Под негово ръководство израстват редица елитни треньори – Цоньо Начев, Добрин Очков, Николай Топузаков, Анита Хараланова, Росица Бакърджиева, Веселина Златева, Петя Панчева и др.

Христо Коев е откривателят на огромен брой хандбални таланти, като голяма част от подготвените от него състезателки впоследствие направиха успешна кариера в клубове от водещи първенства в чужбина. Сред възпитаничките му са и някои от момичетата, донесли историческото второ място на България на Световното първенство за девойки през 1993 година в Габрово и Велико Търново.

Печелил е титли и купи на страната с отборите на „Шогун“ (Нови Пазар) и „Пирин“ (Благоевград), Купа България с ХК „Габрово“. Оставил е светла диря и във великотърновския хандбал. Заедно със своя най-ярък диамант и голяма любов в живота Росица Бакърджиева от 1990 до 1999 година работи в клубове в Италия, Испания и Бразилия. Там е не само треньор, а и методист и провежда обучителни семинари на местните кадри.

След завръщането им в Габрово двамата създават Хандбален клуб „Бъки“, който много бързо се превръща в хегемон на родната хандбална сцена при подрастващите. През 2006 година ХК „Бъки“ спечели шампионските титли във всички възрастови групи в женския профил, включително и тази при в „А“ РХГ – първа в историята на габровския спорт в колективен спорт на ниво жени и мъже.

Многократно е бил треньор на различни национални отбори. Воденият от него тим е  последният, който успя да се класира на финали на Европейско първенство при девойките през 2007 година.

Като треньор на женския национален отбор през 2012 година спечели турнира IHF Trophy в Габрово и Велико Търново, през 2014 повтори успеха в Лариса, Гърция, а през 2013 триумфира и в интерконтиненталната надпревара, проведена в Мексико.

Благодарение на своите огромни хандбални познания и опит, Христо Коев беше постоянен лектор на треньорските семинари, организирани от Българска федерация по хандбал. Бил е председател на Треньорско-методическата комисия на БФХ и селекционер-координатор в женския профил.