Победа и загуба за България и във втория ден на IHF Trophy 2022

Националните ни отбори постигнаха победа и загуба и във втория ден от европейската фаза на турнира IHF Trophy 2022. Този път обаче ролите се размениха и с успех се поздравиха младежите, а юношите отстъпиха само с гол разлика.

Воденият от Илиян Василев, Димитър Николов и Николай Георгиев състав на младежите до 20 години постигна първа победа. След загубата с един гол разлика от Великобритания на старта, във втория ден от турнира селекцията ни отнесе отбора на Малта, който пък вчера постигна победа с 34:33 над Андора. Българският тим имаше категорично превъзходство в срещата и още до средата на първото полувреме вече си беше осигурил разлика от 9 гола (14:5). До края на първите 30 минути лъвовете я увеличиха още малко и се оттеглиха на почивката при 22:11. В началото на втората част треньорите дадоха възможност за изява и на момчетата, които започнаха срещата на резервната скамейка. Това обаче не промени статуквото на терена. В последните 10 минути съставът ни увеличи разликата от 9 на 13 гола и записа успех с 38:25.

Добър мач направи най-малкият в българския състав – 18-годишното крило Маниел Димитров, който наниза 7 гола. Със същия актив завършиха Николай Генов и Михаел Иванов. По 4 пъти се разписаха Енгинджан Хюсеин и Георги Кръстев. Утре младежите ни почиват, а в петък ще играят с Андора от 17 часа.

Един гол не достигна на юношите до 18 години да вземат поне точка от двубоя си срещу Грузия. След отличния мач, който изиграха на старта на турнира срещу домакина Косово и победата с 34:29, момчетата на треньора Христо Данаилов срещнаха във втория ден корав съперник в лицето на Грузия. Не добро първо полувреме позволи на грузинците за вземат аванс от 5 гола до почивката, дошла при резултат 12:17. Съставът ни допусна много грешки в нападение и позволи на съперника да натрупа преднина с успешно реализирани контраатаки. През втората част пък отборът ни не успя да намери противодействие на далечната стрелба от външната тройка на съперника и 13 минути преди края разликата набъбна на 7 гола – 21:28. След таймаута, поискан от Христо Данаилов, капитанът Марио Марев и отличният в този мач Йордан Николов поведоха съотборниците си на щурм и пасивът започна да се топи. Три минути и половина преди края разликата беше 5 гола (26:31), но бързи попадения на Валентин Николов, Йордан Николов, Иво Петков и Иван Петков направиха немислимото възможно. За съжаление, чудото не се случи. Грузинците задържаха топката в последните 30 секунди и успяха да измъкнат победата с 30:31.

Марио Марев реализира 9 гола в мача, Йордан Николов добави 7, Иво Петков завърши с 5, а Иван Петков с 4.

В другия мач за деня при юношите Косово отнесе Албания с 43:10. Така след втория кръг в групата четири отбора са с по 2 точки – Косово, Великобритания, България и Грузия. Утре лъвчетата играят с аутсайдера Албания от 15 часа.