Новият сезон при дамите започва

Шест отбора се впускат в битка в новия шампионат в женската „А“ Републиканска хандбална група, който стартира този уикенд. След няколко години в редиците на елита, по ред обективни причини участието си временно преустановяват петкратният шампион на страната ХК „Бъки” (Габрово), СКХ „Шумен’98” и ХК „Спартак” (Плевен). За сметка на това в „А“ РХГ се завръща отборът на СКХ „Васил Левски” от Нови Пазар, а дебют ще направи новосъздаденият СКХ „Търновград“. Така за пръв път в историята в елитната група ще има два отбора участници от старата столица – 10-кратният шампион „Етър 64“ и „Търновград“. Жребият ги изпрати един срещу друг още в първия кръг. Двубоят по между им е в неделя от 14 часа в ДКС „Васил Левски“ и ще бъде ръководен от българската топ двойка международни рефери Георги Дойчинов и Юлиан Горецов.

„Търновград“ е нов проект. Старши треньор на тима е изтъкнато име в българските хандбални среди като Йонко Стоянов, а в ролята на консултант е една от най-успешните бивши хандбалистки на „Етър 64“ – Зоя Стефанова. Във Велико Търново се завръща националката Гергана Александрова, която през последните няколко сезона беше в редиците на „Свиленград“, в състава са още две бивши състезателки на „Етър 64“ – Деница Иванова и Петя Кръстева. С екипа на „Търновград“ ще играят и няколко момичета от отказалия се от участие в елита тим на „Бъки“ (Габрово) – Екатерина Стефанова, Йоана Костова, Емилия Самуилова, Ивайла Димитрова. Срещу тях в ролята на символичен гост пък излиза „Етър-64“ – десеткратен шампион на страната, който е воден от играещия треньор Миглена Христова. На вратата е националката Десислава Николова, а сред най-опитните са още украинката Александра Замишляк и Мария Спирдонова.

Нов член на елитната група е и отборът на „Васил Левски“ от Нови пазар, който ще е представителят на шуменска област при дамите през сезон 2022/2023. Тимът от Нови пазар се завръща в „А“ група след дългогодишно отсъствие и ще заеме мястото в първото ниво на отказалия се „Шумен 98“.

Тимът ще бъде воден от Николай Топузаков. Отборът ще разчита на състезателки от школата на клуба, на момичетата от миналогодишния състав на „Шумен 98“, както и на момичета, привлечени от други градове – Панагюрище, Габрово, Пловдив, Варна. Още в първия си мач след завръщането в елита „Васил Левски“ ще се изправи срещу шампиона „Бяла“, който пък се подготвя усилено за дебютното си участие във втория квалификационен кръг на турнира EHF European cup и двубоите с гръцкия Анагениси (Арта) в края на следващата седмица. В „Бяла“ бяха привлечени три нови състезателки – Татяна Чьорнявска и Валерия Горенко от вицешампиона на Украйна „Днепрянка“ (Херсон) и бившата българска националка за девойки Мария Маслева, и съставът на Виктория Жосан е амбициран да дублира успехите си от миналия сезон. Двубоят „Бяла“ – „Васил Левски“ е в събота от 15 часа и ще бъде ръководен от реферите Станислава Димитрова и Октай Алиев.

Третият мач от програмата на първия кръг при дамите ще противопостави вицешампиона „Свиленград“ и „Сливница“. Двата отбора в общи линии запазиха съставите си от миналия сезон и ще се търсят място в четворката и участие в основната фаза. Вакантното мястото на вратата на „Свиленград“, освободено от Гери Александрова, ще заеме габровката Росина Христова, която през миналия сезон направи силни игри за плевенския „Спартак“. Мачът между двата състава е в неделя от 15 часа и ще бъде ръководен от Кремена Георгиева и Пламена Георгиева.

Спортно-техническата комисия на БФХ реши първенството да се проведе в три фази – предварителна, основна и Суперфинал. В предварителната фаза шестте участващи отбора ще играят по системата „всеки срещу всеки“ на разменено гостуване (по 10 мача на отбор). След приключването на двубоите, петият и шестият запазват своите позиции в крайното класиране, а първите четири отбора ще се продължат към основната фаза, в която ще влязат с бонус точки, съответно 3, 2, 1 и 0. В този етап ще играят отново по системата „всеки срещу всеки“ на разменено гостуване (по 6 мача на отбор). След изиграването на тези срещи, третият и четвъртият ще запазят местата си в крайното подреждане, а първият и вторият ще играят Суперфинал за определяне на новия Държавен първенец.