Евро 2022 при дамите започва днес, Росица Димкова е българският представител сред делегатите

Доц. Росица Димкова започва тази вечер участието си като делегат на EHF в четвърто Европейско първенство по хандбал за жени. Председателят на Националната съдийска колегия към БФХ ще вземе участие в един от двата откриващи мача на Евро 2022, който противопоставя отборите на Унгария и Швейцария.

Три държави си поделят домакинството на шампионата – Словения, Черна гора и Северна Македония.  Словения ще приеме предварителни групи „А“ и „В“, а срещите ще се играят в Любляна и Целие. В Скопие (Северна Македония) ще се състоят двубоите от група „С“, а в Подгорица (Черна гора) – мачовете от група „D“.

Росица Димкова е в Словения от 1-ви ноември. Като подготовка за шампионата на Стария континент , 12-те съдийски двойки и 12-те делегати проведоха тридневен семинар. Тя ще вземе участие в двубоите, които ще се провеждат в Любляна. В словенската столица ще се изиграе и финалът на първенството на 20-ти ноември.

16-тима ще влязат в битка за отличията на Евро 2022. В група „А“ са тимовете на Норвегия, Унгария, Хърватия и Швейцария. В група „В“ ще спорят Дания, Швеция, Словения и Сърбия. В група „С“ са Франция, Нидерландия, Северна Македония и Румъния, а в група „D“ – Полша, Черна гора, Германия и Испания.

Това ще бъде четвъртото участие на доц. Димкова на Европейско първенство по хандбал за жени. Предишните ѝ изяви бяха през 2016-та в Швеция, 2018-та във Франция и 2020-та в Дания. В богатата ѝ визитка са още пет Европейски първенства за 17, 19 и 20 годишни и три Световни първенства за 19 и 20 годишни младежи и девойки.

Българска връзка на Евро 2022 ще има и при състезателките. Елизабет Оморегие отново ще бъде с екипа на Словения, а отборът ѝ се надява на силно представяне на родна земя. Бившата българска националка е един от важните играчи от външната тройка в състава на Драган Аджич, наред със звездата Ана Грос и Тяша Станко. Елизабет също започва участие си на шампионата тази вечер, в другия откриващ мач. Той ще противопостави в Целие домакините срещу полуфиналиста от предходното Европейско първенство – Дания.

И двете срещи с българско участие са от 19.00 часа.