EHF определи местата и отборите за европейските изяви на девойките през 2023-та

EHF определи местата на европейските първенства и европейските шампионати при девойките до 17 и до 19 години през 2023 година и отборите, които ще участват в тях.

При 17-годишните ще има европейско първенство с 16 отбора и два европейски шампионата с по 10 участващи тима. Европейското първенство, в което ще спорят най-високо поставените 16 тима на континента, ще се проведе в Черна гора. За медалите там ще се борят Хърватия, Чехия, Франция, Дания, Германия, Унгария, Исландия, Северна Македония, Черна гора, Нидерландия, Норвегия, Португалия, Румъния, Сърбия, Швейцария и Швеция. Двата шампионата за следващите отбори в ранглистата на EHF ще се проведат в Азербайджан и Турция. България ще участва на шампионата в южната ни съседка, заедно с тимовете на Австрия, Финландия, Великобритания, Италия, Косово, Латвия, Полша, Словакия и домакина Турция.

Три форума ще се проведат и при девойките до 19 години. ЕВРО 2023 за водещите тимове в ранглистата (същите като при 17-годишните) ще се състои в Румъния. Двата европейски шампионата за следващите отбори в ранкинга ще се проведат в Косово и Литва. Българският тим е разпределен да участва на шампионата в Литва, в който са още тимовете на Босна и Херцеговина, Испания, Естония, Фарьорски острови, Словения и Турция.

Жребият за проявите ще се тегли на по-късен етап.