Българско участие в последния ден на Евро 2022 при дамите

Доц. Росица Димкова ще вземе участие и във финалния ден на Европейското първенство по хандбал за жени, което приключва днес в Словения. Председателят на Националната съдийска колегия по хандбал ще бъде един от двамата делегати на EHF в мача за бронзовите медали тази вечер, който противопоставя единия от домакините на първенството –  Черна гора и Франция. Двубоят е от 18:45 българско време в Любляна. Съдии на срещата ще бъдат Татяна Прастало и Весна Балван от Босна и Херцеговина и техните действия ще бъдат оценявани от доц. Димкова. Кармен Манчадо Лопез от Испания ще бъде другият делегат на EHF в двубоя.

В петък доц. Димкова беше съдийски наблюдател и в единия от полуфиналите на първенството Норвегия – Франция, който беше спечелен от скандинавките с 28:20.

Битката за европейската титла тази вечер противопоставя отборите на Норвегия и Дания. Двубоят е от 21:30 и ще бъде ръководен от испанските рефери Алварез и Бустаманте. Делегати на EHF на финала ще бъдат Драган Начевски (Северна Македония) и Пайви Митрунен (Финландия).

Огромна чест за натурализираната българка в състава на Словения Елизабет Оморегие беше включването ѝ сред номинациите за определяне на идеалния състав на Евро 2022. Лиза беше сред шестте номинирани за All star team на поста разпределител, наред топ състезателки като Стине Офтедал (Норвегия), Алина Грийселс (Германия), Милена Раичевич (Черна гора), Грейс Заади (Франция) и Еставана Полман (Нидерландия). В крайна сметка за най-добра на поста беше определена звездата на Норвегия Стине Офтедал, но самото поставяне на Оморегие в тази елитна компания е огромно признание за нейните страхотни качества.