30 години от историческото отличие на Митко Пенчев – първи голмайстор на Европа

На днешната дата, 14 септември, се навършват точно 30 години от историческото признание към един български хандбалист – Митко Пенчев. Габровецът става първият официално признат от ЕХФ голмайстор на Европа.

През 1993 година, подобно на „Златната обувка“ във футбола, Европейската хандбална централа решава да отличи топ стрелците на Европа в мъжкия и женския профил. С реализирани 217 гола във вътрешния ни шампионат през сезон 1992/1993 година, отличието печели Митко Пенчев, тогава състезател на „Минерал“ (с. Баня). Макар и отборът на да не е от водещите в страната (заема 7-мо място в крайното подреждане за сезона), Пенчев не пропуска да бележи във всеки мач. Не си е и помислял обаче да става голмайстор на България и изненадата за него била пълна.  

Отличието му от ЕХФ – кристална хандбална топка, е връчено на специална церемония в хърватския град Вараждин по време на силен международен турнир за жени. Приза при дамите печели словенката Симона Щрум.

Митко Пенчев, който тази година навърши 60, е продукт на габровската хандбална школа. Играл е на поста ляв гард.

Преди броени дни Българска федерация по хандбал го удостои с почетен плакет по повод 30-годишнината от спечеления приз – голмайстор на Европа. Той му бе връчен от президента на БФХ Росен Добрев по време на годишния семинар с треньорите работещи с подрастващи хандбалисти, проведен в Габрово.