11 гола на Светлин Димитров за победа във втората проверка срещу румънския „Александрия“

Мъжкият ни национален отбор взе реванш срещу румънския ЧСМ „Александрия“ и се наложи във втората проверка между двата състава, играна днес преди обед в „Арена Бяла“, където представителният ни тим е на подготвителен лагер. След поражението с 25:28 вчера, днес съставът ни, воден от треньорите Илиян Василев, Димитър Николов и Николай Георгиев, направи обрат и се наложи с шест гола разлика. 11 попадения за успеха реализира състезаващият се във френския елит с екипа на „Шартр“ и капитан на тима ни Светлин Димитров.

След равностойни 15 минути на мача, румънският тим взе аванс и се оттегли на почивката с преднина от три гола – 17:20. Ударно начало на втората част и 10:3 в първите 12 минути България направи обрат и излезе напред с 27:23. От там до края тимът ни не изпусна лидерството и дори увеличи разликата до крайните шест гола, за финалното 38:32.

Преслав Станчев беше втори по резултатност в българския състав с 6 гола, 5 пъти се разписа Божидар Симеонов, по 4 попадения добавиха състезаващите се във Франция и Германия Кристиян Василев и Иво Петков. За гостите от Александрия 8 гола отбеляза Богдан Козорици, 6 – Каталин Фодореан.

С тези две проверки първият лагер на националите ни за 2023 година приключва. Представителният ни мъжки тим се подготвя за участие в IHF/EHF Emerging nations championship. Турнирът на Международната федерация по хандбал (IHF) е насрочен за края на месец април. Преди него националните селекционери планират да се проведат още два лагер-сбора.

България: Ивайло Костов, Емилиян Георгиев, Николай Петров, Иво Петков-4, Светлин Димитров-11, Преслав Станчев-6, Димитър Стоянов-1, Йордан Николов, Владислав Йоргов-3, Божидар Симеонов-5, Маниел Димитров, Михаил Иванов-2, Георги Стоянов, Тодор Калчев-2, Кристиян Василев-4.

Треньори: Илиян Василев, Димитър Николов, Николай Георгиев