Юношите и девойките на България тръгват за Евро`2023 по плажен хандбал

Националните отбори на България по плажен хандбал за юноши и девойки тръгват тази вечер към Измир, Турция. В южната ни съседка от 29-ти юни до 2 юли ще се проведе шампионатът на Стария континент за състезатели до 17 години. В него ще премерят сили 30 отбора – по 15 при двата пола.

15-те тима при девойките са разделени в три предварителни групи. България е в група „В“, оглавявана от европейския шампион при 16-годишните от 2022-ра Унгария. В групата са също тимовете на Полша и Норвегия – седми и осми на миналогодишното първенство в Прага, както и шестият – Швеция. Първият мач на нашите момичета е в 8:30 сутринта на 29-ти срещу Полша, същия ден от 14:30 те ще се изправят срещу европейския шампион от миналата година –Унгария.

В юношеската надпревара България е в група с европейския вицешампион от 2022-ра Испания. Именно срещу иберийците е първият мач на „лъвчетата“ на 29-ти от 10:00 часа. Същия ден следобед отборът ни играе с Полша. На 30-и са мачовете на нашите момчета с Франция и Нидерландия.

Първите два отбора от трите групи и двата най-добри трети ще продължат към четвъртфиналите. Останалите тимове ще спорят за местата от 9-то до 15-то.

Селекционерите на националните ни отбори Самет Муртазали (юноши) и Тефик Парафитов (девойки) събраха избраниците си на подготовка в средата на месеца в Бяла. Там девойките се включиха в турнир „Янтра“. След това младите национали пътуваха до Чанаккале, Турция за участие в друг международен турнир. След завръщането от южната ни съседка бяха определени и окончателните състави за ЕВРО 2023. В тях намериха място 11 юноши и 10 девойки.

Ето кои са те:  

Срещите ще бъдат предавани по ehftv.com.