„Шумен 61“ защити титлата си, „Осъм“ спечели бронзовите медали

Сезон 2022/2023 в мъжката „А“ РХГ приключи с познат шампион. Отборът на „Шумен 61“ за трета поредна година спечели титлата в „А“ Републиканската ни хандбална група след като надигра с 2:0 победи горнооряховския „Локомотив“ в Суперфинала на първенството. След успеха в „Арена Шумен“ преди седмица с 26:20,  съставът на Никола Карастоянов спечели и при визитата си в Двореца на културата и спорта във Велико Търново с 29:21. Гостите решиха спора още през първата част, в която взеха аванс от 8 гола – 17:9.

Така шуменци направиха златен дубъл, след като през март спечелиха и Купа България. Това е седмата шампионска титла във витрината на клуба от Шумен, „Локомотив“ пък за втора поредна година завърши първенството като вицешампион.

Спорът за бронзовите медали също приключи след две изиграни срещи. След успеха във Варна с 29:26, „Осъм“ спечели и пред своята публика с 26:23 (13:7) и затвори серията с 2:0. Така тимът от Ловеч за пети път в историята заслужи бронзовите медали от първенството.

Връчени бяха и индивидуалните отличия от шампионата. За най-добър вратар през сезон 2022/2023 беше определен стражът на шампионите Ивайло Костов. Божидар Симеонов от „Локомотив“ беше избран за най-добър защитник, а Йордан Попов от „Спартак“ – за най-полезен състезател. Голмайстор на първенството стана Преслав Станчев от ХК „Осъм“.