Четири отбора влизат в битка за Купата при мъжете този уикенд

Носителят на Купа България при мъжете за 2024 година ще стане известен тази неделя във Велико Търново. Срещите от финалната четворка ще се играят в Двореца на културата и спорта „Васил Левски“ и ще бъдат излъчени по телевизия TV1 – партньор на Българска федерация по хандбал.  

В битка за медалите влизат отборите на „Локомотив“ (ГО), НСА (София), „Шумен 61“ и „Осъм“ (Ловеч).

Първият полуфинал в събота, 6 април, от 15:00 часа ще противопостави отборите на НСА  и „Шумен 61“. Лидерът в шампионата „Шумен 61“ е актуалният носител на трофея и абсолютен фаворит в сблъсъка. Съставът на Никола Карастоянов победи два пъти убедително този съперник в първенството – 34:26 и 42:22. „Студентите“ обаче демонстрираха израстване по време на сезона, което ги доведе и до финалната четворка. Селекцията на Емил Аврамов стартира с успех в Кубрат в турнира за Купата (33:20), след което на четвъртфиналите успя да отстрани и габровския „Чардафон“ с успех в дома – 23:21. Самото достигане до тази фаза след няколко годишно отсъствие е успех за НСА, но хандбалистите на тима едва ли ще се задоволят само с това. В исторически план „Шумен 61“ има четири спечелени купи (2010, 2012,2021,2023), а НСА е с една повече във витрината си, но всичките пет са извоювани доста назад в годините – 1964, 1976, 1980, 1986, 1989. Съдии на предстоящата среща ще бъдат международните рефери Светослав Йовчев и Звезделин Йончев, делегат – Иван Башев.

Доста по-сериозна на пръв поглед изглежда интригата във втория полуфинал, който ще започне в 17:30 часа и противопоставя „Осъм“ (Ловеч) и „Локомотив“ (Г. Оряховица). Съставът на Йордан Димитров триумфира с Купа България преди две години, когато отново беше домакин на Финалната четворка в ДКС „Васил Левски“ и сега ще се опита да повтори този успех пред своя публика. Първото препятствие обаче никак не е леко. Срещат се отборите завършили на второ и трето място редовния сезон в първенството, които ще спорят и в полуфиналните плейофи за титлата. През сезона „Локомотив“ спечели и двете срещи. Сега обаче всичко се решава в рамките на 60 минути и това прави сблъсъка доста по-различен и непредвидим. За достигането си до тази фаза „Осъм“ отстрани втородивизионните „Пирин 64“ и „Беласица“, а „Локомотив“ (ГО) елиминира „Добруджа“. И двата клуба са с по една спечелена Купа България до момента. Полуфиналният двубой ще бъде ръководен от българската топ двойка рефери – Георги Дойчинов и Юлиан Горецов. Делегат на срещата ще бъде Андрей Андреев.

В неделния ден, на 7 април, са финалните срещи.