Страхотните български девойки са в топ 8 на ЕП по плажен хандбал във Варна

Министърът на младежта и спорта Георги Глушков подкрепи българите

Българският национален отбор по плажен хандбал за девойки постигна страхотен успех като се класира в първата 8-ица на Европейското първенство по плажен хандбал във Варна. Българките изстрадаха класирането след трудна победа над аутсайдера Румъния с дузпи (29:20, 14:21, 10:6), като през второто полувреме уцелихме цели 5 греди. Преди това в ключов за класирането ни мач Швеция излъга също с дузпи Чехия и отвори пътя на българките, които се нуждаеха от задължителна победа над Румъния, за да бъдат един от двата най-добри трети отбора в предварителните групи. Нася Асенова и Мартина Тодорова вкараха по 12 гола за българките, които завършиха трети в група В след Германия и Унгария. В 17 часа днес срещаме на четвъртфинал Нидерландия.

„Направихме го по трудния начин. Явно трябва да ни се разтупкат краката, да се разтреперим, за да се сетим, че сме българи и да ги пометем. В топ 8 вече се играе освободено. Ако бяхме някъде другаде, а не у дома никога нямаше да постигнем тези успехи. Благодаря на Българска федерация хандбал и Росен Добрев, на Министерството на спорта и министър Георги Глушков, на Община Варна. Ако не са те, нямаше да стигнем до тук. Постигнахме го заедно“, каза треньорът Ирина Миладинова.

„Първото полувреме беше много напрегнато, а второто – още повече и за съжаление го загубихме. Имаше много емоция. Първото полувреме играхме по-добре, но през второто някак си те взеха инициативата, промениха тяхната игра. Имаше много греди, те имаха повече късмет от нас. Първоначално си мислихме, че няма да може да минем напред, защото ни трябваха и двете полувремена, но като разбрахме, че Чехия са паднали всички се успокоихме и развълнувахме. Това ми е първото Европейско, всички много се вълнуваме и сме много щастливи“, заяви след срещата Глорияна Райчева.

Специално за решаващия мач на България във Варна пристигна министърът на младежта и спорта Георги Глушков.

„Поздравления за момичетата и техните треньори. Извоюваха си по страхотен начин място в първата осмица. Организацията тук е на много високо ниво. Съоръженията, които са направени са изключително трудни за изграждане, а в същото време са изпълнени перфектно. Атмосферата е страхотна и аз съм впечатлен от това, което виждам. Много вълнуващ спорт, който създава емоция от началото до края. Искрени поздравления за президента на Българската федерация по хандбал Росен Добрев, главния секретар Теодор Илиев и целия екип“, каза министър Глушков, който изгледа и мача на юношите с Швейцария, а ще участва и в награждаването в неделя.

За съжаление юношите ни записаха две загуби с дузпи днес – първо от Сърбия, а след това и от Швейцария. Така момчетата на Самет Муртазали ще играят в потока за разпределение на местата от 13 до 16.

От 4 до 7 юли България и Южния плаж във Варна са домакин на Европейско първенство по плажен хандбал за юноши и девойки до 16 години, а от 11 до 14 юли на Европейски квалификационен турнир за мъже и жени. В тях участват над 1000 състезатели и длъжностни лица, разпределени в общо 56 отбора от 20 държави. В ЕП по плажен хандбал за девойки спорят 18 отбора, а при юношите 16.

Страната ни получи домакинството след отлично проведените през 2021 г. Европейски първенства по плажен хандбал за мъже, жени, юноши и девойки.

Европейските шампионати по хандбал се провеждат със съдействието на Община Варна, Министерство на младежта и спорта, Министерство на туризма, Лазурен Бряг 91, Фрапорт, Top-rent-a-car, Планекс Варна, Стария Чинар и MBS.

Снимки: MSV Photographers