Старши треньорът Илиян Василев преди СК по хандбал във Варна: Целим се в първото място и не го крия

„Целим се в първото място и не го крия.“ Това заяви старши треньорът на мъжкия ни национален отбор по хандбал преди стартиращата във вторник Световна купа във Варна (25-30 април).

„За нас е важното да бием! Другите каквото правят, правят. Наблягаме най-вече на нашата игра, на нашата група. Имаме четири мача и трябва да ги вземем. Това е положението. Ако не бием тези четири мача, няма къде да ходим нагоре. Целим се в първото място и не го крия. За това сме тук. Не сме дошли да се пробваме, а да направим нещо. Трябва да имаме амбиция, но все пак е спорт. Всички искат наистина да спечелят. Това ме радва, защото няма нужда от допълнителна мотивация“, заяви Василев.

С изключение на Николай Генов, който е с контузия в ръката, в отбора няма други здравословни проблеми.

„Момчетата са добре физически. Искаме да коригираме някои технически и тактически детайли. Нямаме много време, но съм благодарен на федерацията, че ни даде възможност да направим една седмица лагер, което в наше време за България е нещо много. Това много ни помогна. Помогна ни също, че през октомври участвахме с младежите на турнира IHF Trophy в Косово. С оглед регламента на състезанието, базата е тази.“, допълни Василев.

За пръв път с отбора тренира Николай Генов, който вчера свали гипса от травмираната си лява ръка. Той обаче със сигурност отпада за първите два мача. Финалната група за турнира ще стане ясна в понеделник. От 20 състезатели, които провеждат лагер във Варна ще останат 14 плюс 3 резерви. 

Към отбора днес трябва да се присъдени играещият в елитния френски „Шатр“ капитан Светлин Димитров, а в понеделник пристига и състезаващият се във втородивизионния френски „Маси Есон“ Кристиан Василев.

Тази вечер от 18 часа българите ще играят контрола с Австралия в спортна зала „Владислав“.  

България е първата страна, която за втори път ще приеме турнира за мъже от Световната купа по хандбал, който ще се проведе от 25 до 30 април в Двореца на културата и спорта във Варна. През 2017 г. домакини бяха Габрово и Велико Търново.

Регламентът на Световната купа предвижда състезателите в отборите да бъдат на възраст между 16 и 24 години. В съставите могат да бъдат включени и до трима играчи над 24 години.

В надпреварата ще вземат участие 12 отбора – България, Андора, Азербайджан, Кипър, Великобритания, Молдова, Малта, Австралия, Куба, Гватемала, дебютантът Индия и Нигерия.

В първата фаза на Световната купа отборите ще спорят в четири групи. България е в група „D“ с Азербайджан и Нигерия. Мачовете на нашите от груповата фаза са във вторник и сряда от 19 часа в Двореца на културата и спорта.