Станаха известни съперниците на националните ни отбори за девойки това лято

В централата на Европейската хандбална федерация във Виена днес беше изтеглен жребият за шампионатите на Стария континент при девойките до 17 и до 19 години, които ще се проведат това лято в различни краища на континента. В две от проявите ще вземат участие и националните отбори на България.

Представителният ни тим за девойки до 17 години ще вземе участие в W17 EHF Championships 2023 в Анкара. На шампионата в турската столица ще вземат участие 10 отбора. България намери място в предварителна група „В“, в която попаднаха още отборите на Словакия, Полша, Финландия и Косово. В група „А“ ще спорят Австрия, Италия, домакина Турция, Латвия и Великобритания. Шампионатът ще се проведе от 5-ти до 13 август.

Националният ни отбор за девойки до 19 години, воден от Мариела Иванова, ще вземе участие в W19 EHF Championships 2023 в Клайпеда, Литва. Там ще премерят сили 8 европейски отбора. Жребият отреди място на състава ни в предварителна група „А“, в която са още тимовете на Испания, Фарьорски острови и Турция. В група „В“ ще спорят Словения, Естония, Литва, Босна и Херцеговина. Шампионатът ще се проведе от 10-ти до 16-ти юли.

Националният ни отбор за девойки до 19 години започва подготовка за W19 EHF Championships 2023 в края на тази седмица. След финалите за Купа България в Габрово, избраничките на Мариела Иванова ще пътуват до Косово за участие в турнир „Шипоня 2000“. Проявата ще се състои на 7 и 8 март в Дяково. В турнира ще вземе участие и представителният тим на Косово за същата възраст, заедно със съставите на „Никшия“ (Черна гора) и женския тим на „Шипоня“.