Светлин Димитров преди Световната купа във Варна: Нужно е да бъдем сплотени, единни и да се раздадем на сто процента, за да успеем

Мъжкият ни национален отбор по хандбал е във Варна и провежда последния етап от подготовката си за участието в започващия през следващата седмица турнир за Световната купа на IHF. Надпреварата е от 25-ти до 30-ти април в Двореца на културата и спорта в морската ни столица. Към състава обаче все още не се е присъединил капитанът на тима ни Светлин Димитров. Звездата на българския мъжки хандбал ще пристигне във Варна в събота. В петък неговият тим „Шартр“ има двубой във звездната френска лига срещу „Сесон“ (Рен), а българското крило е важна част от състава на испанския специалист Тони Жерона. През този сезон Димитров има 22 изиграни мача за „Шартр“ във френския елит, в които е реализирал 47 гола с 83.93-процентова успеваемост в стрелбата.  

Светлин стана голмайстор на турнира IHF Emerging nations през 2015-та в Косово и 2017-та в България, а в последното издание на проявата в Грузия през 2019-та взе приза за най-добро дясно крило. През 2020-та обаче Димитров заигра в едно от най-силните хандбални първенства на планетата – Старлигата, и класата му се повиши още повече. Опитът му срещу хандбалисти от световна величина вече е солиден и се очаква той да бъде решаващ за цялостното представяне на отбора ни и в предстоящата надпревара.

Дни преди началото на Световната купа във Варна търновецът сподели за сайта на БФХ очакванията си за представянето на тима ни и съперниците, и призова за подкрепа феновете на хандбала в морската ни столица.

– Здравей, Светлине. Остават броени дни до началото на турнира във Варна. Буди ли това домашно участие някаква по-специална емоция в теб?

– Разбира се, че буди огромна емоция за мен. От доста години насам не съм играл в нашата родина, а това чувство е просто уникално и незабравимо.

В каква форма си?

– Чувствам се в отлична форма в момента и нямам кой знае какви физически оплаквания. Надявам се и целият отбор да се запази в добро кондиционно състояние до края на турнира, за да използваме максимално капацитета на тази група.

– Какви са очакванията ти за представянето на българския тим в надпреварата?

Очаквам да изиграем мачовете си на пълен оборот и да постигнем това, в което сме се прицелили, а то е място за следващата квалификация. Не познаваме много противниците си и това оставя една нотка на изненада за предстоящите двубои.

– След 11-то, 5-то и 3-то място в предходните издания на Световната купа, според теб можем ли у дома да надградим?

– Можем, ама това не значи, че ще играем за първото място. Предпочитам да разглеждам турнира етап след етап. Първо фокусът ни трябва да е върху това да излезем от групата, защото само първият преминава във фаза финали. Спорт е, всичко е възможно.

– Кои отбори смяташ, че може да са сред основните претенденти за челните места?

– Трудно ми е отговоря, защото форматът е различен (играчи до 24 години + трима по възрастни), с много млади състезатели и не знаем какво идва отдолу в другите страни. Но според мен отбори като Кипър, Малта, Молдова, Куба, Великобритания, Нигерия и ние. Това са тимовете, които смятам, че ще се борят със зъби и нокти да излязат от групите.

 – Ти си звездата на българския мъжки хандбал в момента, капитан на отбора, най-опитният ни хандбалист и е нормално надеждите за добро представяне да са свързани най-вече с твоето лидерско представяне. Това притеснява ли те?

– Не мисля, че надеждите падат само върху моите плещи. Това е колективен спорт и сам играч не може да стигне далеко в успехите. Нужно е да бъдем сплотени, единни и да се раздадем на сто процента, за да успеем. Аз лично смятам да се раздам максимално и да помогна с всичко по силите си, а като капитан да се опитам да накарам отбора да гледа в една посока и да не излизаме от тези релси, за да постигнем това, за което сме на терена.

– Какви могат да бъдат козовете на българския национален отбор?

– Смятам, че ще бъдем един от тимовете с доста високо темпо на игра и си мисля, че това ще създаде проблеми на другите отбори. Но за да печелим мачовете си, ще трябва да изиграем правилно коза “защита”.

– Колко важно ще бъде за вас да имате необходимата домакинска подкрепа в Двореца на спорта?

– Това е осмият играч на терена и ние, за щастие, имаме това предимство да играем у дома. Публиката винаги може да ни помогне в трудни моменти от даден мач и аз се надявам искрено, че ще дойдат максимален брой хора да ни подкрепят. Ние пък ще се опитаме да ги зарадваме.

– Пътят на Фарьорски острови, Косово и Грузия тръгна нагоре през участия в тези турнири на IHF. Според теб може ли това да се случи и с нашия подмладен национален тим? Има ли потенциал този отбор?

– Трябва да бъда честен – към днешна дата не мисля, че сме тръгнали по правилния път. Казвам го с изключителна тъга в душата. Родният шампионат и всеки един клуб трябва да вдигне оборотите на работа и да се стремим към професионализъм или поне полупрофесионализъм, за да имат отделните играчи, и най-вече младите, личен стимул за бъдеще с хандбала. Но оставам оптимист и се надявам, че това нещо се случи в близките години.