Поредна хандбална драма на плажа във Варна и две победи за юношите на Европейското

Девойките загубиха от Германия във втората си среща за деня

Българския национален отбор по плажен хандбал за юноши записа две победи в днешния ден от Европейското първенство във Варна.
Първо момчетата на Самет Муртазали завършиха с успех с 2:0 (23:16, 17:16) над Румъния участието си в групата. 15 гола за нашите отбеляза Даниел Иванов, а 10 добави Никола Христаков.
Така българите попаднаха в група с Турция, Сърбия и Швейцария в мачовете за разпределяне на местата 9-16.
„Емоцията беше голяма, вчера си поставихме за цел да се съберем, да победим и успяхме да го постигнем. Можем и повече. Сигурен съм, че нашият отбор има огромен потенциал, но за краткия период пак показваме много добра игра. Загубите ни дадоха голям стимул, но с тази победа имаме вече шанса да се борим за деветото място. Можехме да спечелим и първите два мача. Ние никога не се предаваме и сме едно семейство“, коментира след мача Даниел Иванов.


„Много съм щастлив. След като завърши мачът, веднага започнах да мисля за следващия. Най-голямата ми усмивка е, когато завърши българското представяне по най-добър начин и да постигнем добро класиране. Бях разгадал противника доста добре, гледах много видеа с други противници. Нашите момчета не показаха пълния си потенциал, но макар че ние сме най-ниския отбор, превъзхождаме с бързина и динамика“, каза след срещата с Румъния старши треньорът Самет Муртазали.
В първия си мач от втората групова фаза победихме Турция с 2:1 (19:22, 19:10, 9:7) в нова хандбална драма. Българите проспаха първата част, но изригнаха във втората благодарение на блестящите изяви на вратаря Бедирхан Чондол. При дузпите на вратата застана капитанът Даниел Иванов, които имаше отлични изяви. Право за последно изпълнение имаше България при 7:7, което означаваше, че и точка ще ни е достатъчна за успеха. Иванов обаче реши да стреля директно от вратата и не уцели противниковата мрежа. Въпреки това той се реваншира при допълнителните изпълнения и първо вкара, а след това спаси удар на Турция за победата. На този мач присъства заместник-кметът на Варна Илия Коев.


Във втората си среща от деня девойките очаквано загубиха от фаворита Германия с 0:2. За тях обаче ключов е утрешният мач с Румъния, който е от 12 часа. Победа в него почти сигурно ни гарантира класиране за първата 8-ица. Юношите пък срещат в 9 часа Сърбия, а в 14 часа Швейцария.
От 4 до 7 юли България и Южния плаж във Варна са домакин на Европейско първенство по плажен хандбал за юноши и девойки до 16 години, а от 11 до 14 юли на Европейски квалификационен турнир за мъже и жени. В тях ще участват над 1000 състезатели и длъжностни лица, разпределени в общо 56 отбора от 20 държави. В ЕП по плажен хандбал за девойки спорят 18 отбора, а при юношите 16.
Страната ни получи домакинството след отлично проведените през 2021 г. Европейски първенства по плажен хандбал за мъже, жени, юноши и девойки.
Европейските шампионати по хандбал се провеждат със съдействието на Община Варна, Министерство на младежта и спорта, Министерство на туризма, Лазурен Бряг 91, Фрапорт, Top-rent-a-car, Планекс Варна, Стария Чинар и MBS.

Снимки: MSV Photographers