Поли Генчева: Искаме да покажем, че наистина има надежда за този национален отбор

Липсата на достатъчно сработеност между състезателките е основната причина за това отборът ни да не може да покаже все още потенциала си в европейските квалификации, това мнение изрази крилото на представителния ни женски тим Полина Генчева след двубоя с Турция, загубен с 24:30. Състезателката на норвежкия „Ларвик“, която пропусна първите два мача в групата срещу Сърбия и Черна гора заради контузия, реализира шест гола в срещата от 8 стрелби и беше най-резултатна за състава ни заедно с Маринела Панайотова.

„Тръгнахме добре в срещата, защото наистина сме много мотивирани, но не си комуникирахме добре, кръстосваме се и допускаме леки грешки, които на такова ниво се наказват веднага. Мисля, че основното, което ни куца е връзката в защита. С едно-две събирания не могат да се получат нещата. За сравнение отборът на Турция прави поне 6-7 лагера в годината. Вижда се, че нямаме това необходимо взаимодействие, не сме така добре сработени една с друга и това е най-осезаемо в защита. В атака успяваме с надиграване едно на едно да измислим нещо“, сподели състезателката с №11 в българския тим.

Макар и в не оптимално състояние отборът на България все пак може да открадне нещо в оставащите три мача, тъй като потенциал в състава има според Поли.

„Срещу туркините определено това изглежда най-възможно и ще дадем всичко от себе си в предстоящата среща. Но настина, както и Катя Джукева го определи, това е един нов старт за женския ни национален отбор. Искаме да покажем, че наистина има надежда за него и се надяваме да ни събират по-често, да инвестират в нас, за да имаме и резултати в бъдеще. Аз виждам потенциал в този отбор. Има в него момичета на по 16-17 години, които много ми харесват. Една Мелина Спасова например. Мисли, вижда играта и това ме кара да бъда оптимист“.

За родената във Велико Търново красавица да играе с националната фланелка е специално чувство.

„Много ми е драго да играя с националната фланелка. Не живея тук, заминах на 16 години за Норвегия и на мен България винаги ми е била много мила. Много по-топли сме като хора от норвежците, няма какво да се лъжем и винаги когато съм вкъщи ми е много приятно. Тук публиката може да е по-малко като брой на хандбалните срещи, но е по-ентусиазирана и подкрепяща, по-луди сме. В Норвегия не е така – хората просто леко пляскат на изпълненията“, разказа тя.  

В момента Поли изживява своята мечта в Норвегия. Тя вече втори сезон е в състава на 19-кратния шампион на страната  „Ларвик“ и се превърна в основен състезател на победителя в Шампионската лига от сезон 2010/2011. В настоящата кампания Генчева е с общо 51 отбелязани гола. Преди броени дни тя спечели и първия си медал при жените. Със състава на „Ларвик“ националката ни се пребори за бронзовите отличия в държавното първенство (NM), в което участват всички тимове в Норвегия (еквивалент на Купата у нас). Отборът ѝ стигна до полуфиналите, в които отстъпи на победителя в последните три издания на Шампионската лига и петкратен шампион на Норвегия „Вайперс“. След това обаче „Ларвик“ се пребори в малкия финал за бронза със състава на „Сола“ (25:24).

„В последните две седмици и половина ми се събраха 4-5 мача и краката вече не ме държат, но съм щастлива. За мен да играя в елита на Норвегия е една сбъдната мечта, а да спечеля и първия си медал там е просто невероятно. Радвам се“, коментира Поли.

В елитната лига REMA1000 надпреварата продължава, като отборът на „Ларвик“ заема петата позиция във временното подреждане на 2 точки от четвъртия – „Сола“. Води „Вайперс“ пред „Сторхамар“ и „Фредрикщад“.