Поли Генчева в Норвегия: Обичам да играя с българското знаме на гърдите си

За българския женски национален отбор е изключителна гордост да има в състава си хандбалистка, която се състезава  в едно от най-силните първенства на Стария континент – елитната норвежка лига REMA 1000. Полина Генчева е в състава на 19-кратния шампион на Норвегия „Ларвик“ от 2022-ра и кара втория си сезон в клуба. Тя вече е основен състезател на победителя в Шампионската лига от сезон 2010/2011 и през настоящата кампания е с общо 48 отбелязани попадения в първенството и турнира за купата, а отборът ѝ заема петото място в подреждането на лигата.   

 Сайтът на „Ларвик“ със задоволство отбеляза новината, че Генчева е повикана за предстоящите европейски квалификации на женския национален отбор на България. На състава ни му предстои да премери сили с Турция, а двубоите са на 28 февруари в „Арена Шумен“ и на 3 март в Анкара. Двата мача са от квалификационна група 6 за Европейското първенство, което ще се проведе в края на годината в Австрия, Унгария и Швейцария.

Поли Генчева за втори път ще има възможността да облече екипа на представителния ни женски тим. Тя беше част от състава на България през 2022-ра, когато тимът ни изигра два мача срещу Италия от първата фаза от квалификациите за Световното първенство през 2023-та. Тогава беше и най-резултатна, като реализира 12 гола в двете срещи на разменено гостуване.

Крилото на „Ларвик“ беше в плановете на треньорския щаб и за първите два мача от настоящите квалификации, в които съставът ни срещна Сърбия и Черна гора, но отпадна от сметките в последния момент заради контузия. Вече възстановена, Поли сподели за сайта на „Ларвик“, че с очаква с нетърпение възможността отново да играе за националния отбор на България.  

Означава много! Вероятно съм споменавала и преди, че бях изключително развълнувана, когато бях повикана за първи път в женския национален отбор през 2022-ра. Защото при нас не е като тук, в Норвегия. Тук националният отбор се събира за лагери постоянно и играе много срещи. В България обикновено отборът се събира точно преди мач и трябва само да играеш и да допринесеш с каквото можеш. Но не съжалявам. Момичетата в отбора са наистина специални. Обичам да играя с българското знаме на гърдите си, в това има нещо много специално. Така че нямам търпение отново да бъда с отбора, това означава много за мен. Освен това ще имам възможност и да прекарам няколко дни в България.

Да, така е. Балкански тип хандбал. Повече игра един на един и финтиране, не толкова взаимодействие на скорост, както виждаме тук в Норвегия и в Скандинавието.

Желанието ми е да се развивам и да ставам все по-добра. Да правя нови стъпки, да се развивам и да се изграждам като по-завършен играч. Смятам, че хандбалът е едно невероятно забавление и аз искам да бъда възможно най-добра в тази игра. Ще видим докъде мога да стигна.