Победа и загуба за България ден преди старта на Европейското първенство по плажен хандбал

Българските национални отбори записаха победа и загуба ден преди старта на Европейското първенство по плажен хандбал за юноши и девойки до 16 години във Варна. Входът е свободен.  

Момичетата, водени от Ирина Миладинова победиха Турция с 2:0 части (20:18, 22:20). Тъй като това бе тестови мач, беше взето решение да се бият и дузпи, където надделяхме с 8:4. С 14 точки за нашите се отличи Ивет Костадинова, 10 добави Мартина Тодорова, а 8 Ния Цанкова. Отлични изяви на вратата имаше Анна Кърджилова, която спаси и първите 3 дузпи на туркините.

Момчетата на Самет Муртазали показаха две лица срещу връстниците си от Турция. Те загубиха първото полувреме с 18:21, но се събраха и спечелиха второто с 16:11. При дузпите обаче турците бяха по-точни и след 4:7 взеха мача с 1:2. Най-резултатен за нашите беше Ивайло Тенев с 18 точки, а 16 записа Даниел Иванов.

„Първоначално момчетата малко се стъписаха, защото сме домакини. Знаете, че когато си домакин отговорността е по-голяма. Но през второто полувреме се освободиха от напрежението и показахме съвсем различна игра. Оптимист съм и съм убеден, че оттук нататък ще играем все по-добре. Първата ни цел е да влезем в 8-ицата, а след това ще атакуваме и четворката“, каза старши треньорът на юношите Самет Муртазали.

За него първенството е по-специално, защото част отбора на девойките е дъщеря му Ниляй Муртазали.

„Тази година девойките ни са на много добро ниво и мисля, че ще покажат много добри резултати“, каза треньорът.

Европейското първенство стартира за България в 10 часа утре (4 юли), когато юношите играят с Швеция. От 13 часа девойките се изправят срещу Унгария. В 15 часа юношите имат втори мач за деня с Унгария, а в 18 часа е втората среща на девойките срещу Полша.

От 4 до 7 юли България и Южния плаж във Варна са домакин наЕвропейско първенство по плажен хандбал за юноши и девойки до 16 години, а от 11 до 14 юли на Европейски квалификационен турнир за мъже и жени. В тях ще участват над 1000 състезатели и длъжностни лица, разпределени в общо 56 отбора от 20 държави.

В ЕП по плажен хандбал за девойки ще спорят 18 отбора, които жребият разпредели в 3 групи с по 6 тима. България е в група В, в която са още съставите на Германия, Унгария, Полша, Румъния и Сърбия.

В юношеската надпревара на първенството на Стария континент ще участват 16 отбора, които бяха разпределени в 4 групи с по 4 тима. България е в група А заедно с тимовете на Унгария, Швеция и Румъния.

Страната ни получи домакинството след отлично проведените през 2021 г. Европейски първенства по плажен хандбал за мъже, жени, юноши и девойки.

Съставите на България:

Юноши: Бедирхан Чондол, Ивайло Тенев, Пламен Катрев, Иво Иванов, Георги Василев, Даниел Иванов, Никола Христакев, Борис Маринов, Христо Йорданов, Тодор Кънев, Алекс Бойчев, Стоян Лазаров

Старши-треньор: Самет Муртазали

Помощник треньор: Александър Бояджиев

Девойки: Глорияна Райчева, Ниляй Муртазали, Ивет Костадинова, Стефани Стойкова, Нася Асенова, Мартина Тодорова, Ния Цанкова, Анна Кърджилова, Габриела Великова, Станислава Чопаринова, Симона Черкезова, Диана Петрова

Старши треньор: Ирина Миладинова

Помощник-треньори: Виктория Жосан и Стиляна Павлова