Николай Генов под въпрос за Световната купа по хандбал във Варна

Участието на Николай Генов в турнира IHF Emerging nations, който ще се проведе от 25 до 30 април в Двореца на културата и спорта във Варна, е под въпрос. Българският национал е със сериозна контузия в ръката и шансовете му да се възстанови до началото на надпреварата са минимални.

Националният ни отбор се събира на последен лагер преди началото на турнира на 17 април във Варна. В групата попадат 20 състезатели, от които за самото състезание ще останат 14 плюс 3 резерви. По-късно към отбора ще се присъединят играещите във Франция капитан Светлин Димитров (два пъти голмайстор на турнира) и Кристиян Василев.

В надпреварата ще вземат участие 12 отбора. Европейските тимове са Андора, Азербайджан, Кипър, Великобритания, Молдова, Малта и България. Представители на останалите континенти ще бъдат Австралия, Куба (Северна Америка и Карибите), Гватемала (Южна и Централна Америка), дебютантът Индия (Азия) и Нигерия (Африка).

В първата фаза на Световната купа отборите ще спорят в четири групи. България е в група „D“ с Азербайджан и Нигерия.

Разпределението в групите е следното:

Група A: Малта, Андора, Индия

Група B: Кипър, Молдова, Австралия

Група C: Великобритания, Куба, Гватемала

Група D: Азербайджан, България, Нигерия

Победителите от четирите групи ще се класират за полуфиналите, вторите ще спорят в потока за 5-8 място, а третите – за 9-12-то.

Първият мач на българския тим, воден от старши треньора Илиян Василев и треньорите Димитър Николов и Николай Георгиев, ще бъде срещу Азербайджан на 25 април, а на 26-и ще премерим сили с Нигерия.

Регламентът за участие предвижда състезателите в отборите да бъдат на възраст между 16 и 24 години. В съставите могат да бъдат включени и до трима играчи над 24 години.

България е един от трите отбора в Световната купа`2023, заедно с Великобритания и Малта, които са участвали във всичките издания на тази надпревара. През 2015 г. в Косово тимът ни зае 11 място, през 2017-а в Габрово и Велико Търново се класира на пета позиция, а през 2019-а завоюва бронзовите медали в Грузия.

България е и първата страна, която за втори път ще бъде домакин на тази проява на Международната хандбална федерация.