Националният отбор на България за девойки до 19 години започва лагер в Сливница

Селекцията на старши треньора Мариела Иванова са събира за последен етап от подготовката преди да отпътува за участие в EHF W19 Championship 2023 в Литва. Шампионатът в Клайпеда е от 10-ти до 16-ти юли. Там ще премерят сили 8 европейски отбора. Съставът ни е в предварителна група „А“, заедно с тимовете на Испания, Фарьорски острови и Турция. В група „В“ ще спорят Словения, Естония, Литва, Босна и Херцеговина.

Лагерът в Сливница е от утре до 8-ми юли. На 2-ри и 3-ти са планирани две проверки срещу представителния тим на Косово за същата възраст. Отборът на Косово връща визитата, след като през март националките ни гостуваха в Дяково и взеха участие в международния турнир по повод 8 март „Шипоня 2000“. Там отборът ни зае второто място след победа над Косово с 29:17 и загуба от северномакедонския женски тим „Гьорче Петров“ с 27:47.

На предстоящия лагер в Сливница са повикани 18  състезателки. Интересно е присъствието в списъка на Марианти Диму, дъщеря на бившата българска състезателка Йонка Дюлгерова. Йонка Диму (Дюлгерова) е треньор на подрастващите в гръцкия „Анагениси“ (Арта), а нейната дъщеря Марианти Диму е част от женския отбор на клуба.

След контролите с Косово ще бъде определена и окончателната група от 16 състезателки, които ще пътуват за Литва.