Националните ни отбори по плажен хандбал научиха съперниците си за европейските първенства това лято във Варна

С участието на президента на БФХ Росен Добрев и председателя на комисията по плажен хандбал в EHF – Габриела Хорват, днес в централата на европейската федерация във Виена беше теглен жребият за двете големи прояви, на които страната ни ще бъде домакин това лято във Варна. Както е известно, след великолепно проведеното и отразено със суперлативи ЕП по плажен хандбал за юноши и девойки, мъже и жени през 2021-ва година, европейската централа отново гласува доверие на БФХ и през юли морската ни столица ще приеме две последователни големи събития, в които ще вземат участие общо 56 отбора от 20 държави на Стария континент. Първото е Европейското първенство за юноши и девойки до 16 години от 4-ти до 7-ми юли, а второто – европейски квалификационен турнир за мъже и жени за ЕП през 2025-та, който ще се състои от 11-ти до 14-ти юли. 

В ЕП по плажен хандбал за девойки ще спорят 18 отбора, които жребият разпредели в 3 групи с по 6 тима. Като домакин на проявата, след попълването на отборите от останалите урни, България си избра място в група В, в която са още съставите на Германия, Унгария, Полша, Румъния и Сърбия.

В юношеската надпревара на първенството на Стария континент ще участват 16 отбора, които бяха разпределени в 4 групи с по 4 тима. България предпочете група А, в която преди това жребият събра тимовете на Унгария, Швеция и Румъния.

В квалификационния турнир при жените във Варна ще спорят 12 отбора. Жребият ги постави в 2 групи с по 6 тима. България си избра група А, в която намериха място отборите на Полша, Украйна, Хърватия, Турция и Швейцария.

Мъжкият ни отбор по плажен хандбал пък ще премери сили със съставите на Норвегия, Франция, Чехия и Малта. Общо 10 ще бъдат участниците в турнира при силния пол, разпределени в 2 групи. Тимът ни предпочете място в група В.