Място на почетната стълбичка е мечтата на девойките за ЕП по плажен хандбал

Подобряване на класирането от 2021 г., когато заехме 10-а позиция и място на почетната стълбичка. Това е мечтаната цел пред националния ни отбор за девойки на започващото в четвъртък във Варна Европейско първенство по хандбал за юноши и девойки до 16 години.

„Мисля, че отборът е подготвен добре. Всички обичат плажната разновидност на хандбала. През 2021 г. постигнахме престижното 10-о място и сега целта ни е да го подобрим. Дано зарадваме феновете и с място на почетната стълбичка. За един спортист няма нищо по-хубаво от това да донесе отличие за страната си. Отборите в групата ни са преодолими. Силите в плажния хандбал са изравнени, а когато си домакин с подкрепата на публиката шансовете се увеличават. Надявам се момичетата да покажат всичко, на което са способни. Те си поставят високи цели, раздават се в тренировките и ние като треньорския щаб сме доволни. Дано покажат наученото и в игрова обстановка“, каза треньорът на девойките Ирина Миладинова.

От 4 до 7 юли България и Южния плаж във Варна са домакин наЕвропейско първенство за юноши и девойки до 16 години, а от 11 до 14 юли на Европейски квалификационен турнир за мъже и жени. В тях ще участват над 1000 състезатели и длъжностни лица, разпределени в общо 56 отбора от 20 държави.

В 15.30 часа днес (3 юли) девойките ще играят тестови мач с Турция, а в 16.30 мъжете играят тестова среща със същия съперник.

В ЕП по плажен хандбал за девойки ще спорят 18 отбора, които жребият разпредели в 3 групи с по 6 тима. България е в група В, в която са още съставите на Германия, Унгария, Полша, Румъния и Сърбия. За финалната осмица се класират първите два от всяка група и най-добрият трети.

В юношеската надпревара на първенството на Стария континент ще участват 16 отбора, които бяха разпределени в 4 групи с по 4 тима. България е в група А заедно с тимовете на Унгария, Швеция и Румъния. За финалната осмица се класират първите два отбора в групите.

Страната ни получи домакинството след отлично проведените през 2021 г. Европейски първенства по плажен хандбал за мъже, жени, юноши и девойки.

Съставите на България:

Юноши: Бедирхан Чондол, Ивайло Тенев, Пламен Катрев, Иво Иванов, Георги Василев, Даниел Иванов, Никола Христакев, Борис Маринов, Христо Йорданов, Тодор Кънев, Алекс Бойчев, Стоян Лазаров

Старши-треньор: Самет Муртазали

Помощник треньор: Александър Бояджиев

Девойки: Глорияна Райчева, Ниляй Муртазали, Ивет Костадинова, Стефани Стойкова, Нася Асенова, Мартина Тодорова, Ния Цанкова, Анна Кърджилова, Габриела Великова, Станислава Чопаринова, Симона Черкезова, Диана Петрова

Старши треньор: Ирина Миладинова

Помощник-треньори: Виктория Жосан и Стиляна Павлова