Младежите ни до 20 години заминават за MEN’S 20 EHF Championship 2024 в Косово

Националният отбор на България за младежи до 20 години тръгва утре към Косово. В Прищина от 13-ти до 21-ви юли ще се проведе Европейски шампионат за тази възраст, който ще спорят 12 отбора. Съставът ни е в предварителна група А с домакините и Финландия. Другите участващи отбори са Люксембург, Турция и Белгия в група В, Литва, Грузия и Естония в група C, Латвия, Словакия и Великобритания в група D. Първите два тима от всяка група ще се класират за четвъртфиналите и ще продължат към потока за разпределяне на местата от 1-во до 8-мо, а третите тимове от групите ще спорят за 9-то 12-то място.

Съставът, на който селекционерите Христо Данаилов и Иван Иванов ще разчитат в Косово, вече е уточнен. Момчетата са в лагерна обстановка от миналия петък. Националите ни направиха тридневен лагер в Шумен, по време на който изиграха и една контролна среща със сборен отбор на България – мъже. След Шумен подготовката продължи в Сливница. В „Арена Сливница“ младежите направиха още една проверка – срещу националите до 18 години, на които също им предстои участие в Европейски шампионат през август. От Сливница утре тимът ни заминава за Косово.  

„Подготвяме се за първенството. Момчетата дават каквото могат, влизаме в тонус и изчистваме детайли в играта както в нападение, така и в защита. Времето не е много, но се надявам да ни стигне. Вярвам, че ентусиазмът, който виждам в тях, ще ни бъде от полза. Всички осъзнават, че ще играем за България, което дава тласък, но е и тежък ангажимент. Те го знаят, защото си говорим много. На път сме да възстановим добрия колектив, който имахме и се надявам на едни добри резултати в Косово“, сподели преди заминаването Христо Данаилов.

Първият мач на младежите ни е в събота, 13 юли, срещу домакините от 20:15 часа. В неделя, 14-ти юли, тимът ни ще играе с Финландия от 15:30.

Срещите от шампионата ще бъдат излъчвани в интернет на ehftv.com.