Михаил Башев замина за третото си клубно световно първенство

За трета поредна година Михаил Башев ще представи България в един от най-престижните хандбални форуми на планетата – Световното клубно първенство по хандбал за мъже (IHF Super Globe). В 17-ото издание на проявата, организирана от Международната федерация по хандбал (IHF), ще се проведе през следващата седмица, от 7-ми до 12-ти ноември, в Дамам, Саудитска Арабия. Михаил Башев ще бъде един от делегатите на IHF на форума.

За призовите места в турнира ще спорят 12 отбора от шест континентални конфедерации – Европа, Африка, Азия, Северна Америка и Карибска зона, Южна и Централна Америка, Океания. Това са победителите и финалистите в континенталните клубни надпревари, два отбора на домакините и два отбора поканени с уайлд кард. Европейските представители са шампионът в предходното издание IHF Super Globe и първенец в Шампионската лига – „Магдебург“ (Германия), и финалистът „Индустрия Килце“ (Полша). С уайлд кард са петкратният победител в турнира и бронзов медалист в сезон 2022/2023 на Шампионската лига – „Барселона“ (Испания), и двукратният първенец „Фюхсе“ (Берлин, Германия), който тази година спечели втория по сила турнир на EHF – Европейската лига. „Ал-Нуур“ и „Халей“ ще бъдат двата саудитски отбора в надпреварата. Африканският представител ще бъде „Ал Ахли“ (Египет), азиатските – „Ал-Нажма“ (Бахрейн) и кувейтския „Ал-Кувейт“. Американският „Сан Франциско КалХийт“ ще бъде участника от Северноамериканската конфедерация, а от Южноамериканската – аржентинския „Сан Фернандо“. Зона Океания ще бъде представена от Университета в Куинсланд (Австралия).

В първата фаза отборите са разделени в четири групи. Първенците от всяка група ще се класират за полуфиналите, вторите отбори ще разпределят местата от 5-то до 8-мо, а третите – от 9-то до 12-то. Във вторник, сряда и четвъртък ще се изиграят мачовете в групите. В събота са полуфиналите и кръстосаните срещи на вторите и третите от групите. В неделя са двубоите за разпределяне на местата в крайното класиране.

Всички мачове ще бъдат предавани наживо в You Tube канала на Международната федерация по хандбал – IHF Competitions.

За Мишо Башев това е пореден голям форум в богатата му делегатска визитка. Той вече е участвал на световни първенства за мъже и жени, бил е и на редица двубои от най-престижния европейски клубен турнир – Шампионска лига. Липсва му само Олимпиада, но това може да се промени още следващата година.