Илиян Василев: Най-голямата ни победа са изграденият отборен дух и детските усмивки

Старши треньорът на мъжкия ни национален отбор по хандбал благодари на всички, свързани с организацията на Световната купа

Почти седмица след края на Световната купа по хандбал във Варна, на която мъжкият ни национален отбор спечели бронзов медал, старши треньорът Илиян Василев изказа специални благодарности на всички, включени в организацията и направи равносметка на постигнатото.

„Персоналната ми заявка за турнира беше по-различна и аз я казах – първото място! За съжаление не се получи, но съм горд, че успяхме да изградим този дух в отбора. А момчетата го предадоха и на публиката. Изключително удоволствие е да видиш децата, които чакат играчите за фланелка. Неописуемо е. Исках първото място, но с бронзовия медал постигнахме програмата минимум. А най-голямата ни победа са изграденият отборен дух и детските усмивки“, каза Василев.

„За мен колективът е на първо място. Оттам крачка по крачка се върви напред. Но без колектив няма успех. И видяхме, че през тази седмица всички бяха едно цяло. Никой не се правеше на велик и това много ми хареса. Специални благодарности за момчетата, че изпълниха указанията. И най-вече, че се научиха да се любуват на играта. Исках да ги отърся от този стрес и негативизъм, които ги притискаха и те успяха. Благодаря на всеки един играч, на всеки човек от щаба – отговорникът за мъжкото направление Георги Андреев, треньорите Димитър Николов и Николай Георгиев, докторът Юрий Золотаревски, всички. Ако пропускам някого, на него също благодаря“, допълни специалистът, които от 32 години живее и работи във Франция.

Василев разказа, че отзивите от отличната организация на Световната купа са го посрещнали още с прибирането му във Франция.

„Това е хандбална държава и хората много се интересуват от всичко, свързано с този спорт. Откакто съм се върнал чувам само суперлативи за нашата организация, което ме прави горд като българин. И съм съгласен с мнението на хората от Световната федерация, че вдигнахме изключително много летвата. Аз самият бях очарован. Искам специално да благодаря на всички – публика, федерацията, начело с президента Росен Добрев, Община Варна, журналистите, доброволците, персоналът в хотелите, шофьорите. Хората постоянно се усмихваха, създаваха настроение и свършиха перфектна работа. Благодаря на всички истински обожатели на хандбала. Благодаря и на тези, които не вярваха в нас и с негативното си отношение ни мотивираха допълнително“, заяви Илиян Василев.

Треньорът подчерта, че никога не е преставал да се чувства българин, въпреки дългогодишния му престои във Франция. Неговият син Кристиан също е част от националния отбор, като сам е направил избора си да предпочете България пред Франция, още 17-годишен. Съпругата му Галина Василева пък е била голмайстор на френския женски елит с екипа на „Бордо“.

„Винаги съм бил българин и ще остана българин. Заедно с екипа ми се върнахме, защото България ни даде много и ние искахме също да дадем каквото можем. Знаех за всички трудности, с които ще се сблъскаме. Но през седмицата на Световната купа всички бяхме заедно – отбор, организатори и фенове. Трябва да продължаваме в този дух. Всички трябва да сме обединени и да правим крачки напред. С раздори няма да се получи. В България обичаме да се бием в гърдите кой е най-добрият. Не казвам, че съм най-добър, но не съм и най-лошият. Както се казва: „Не сме безгрешни, но сме истински“. Затова трябва да се уважаваме. И се радвам, че дойдох и направихме нещо за България“, завърши Василев.