За четвърти път в историята България ще има съдии на световно първенство за жени

В края на следващата седмица започва 26-тия световен шампионат за жени. Първенството на планетата ще стартира на 29 ноември и ще приключи на 18 декември, като за първи път ще се проведе в три различни държави – Дания, Швеция и Норвегия. Ще бъдат изиграни 112 мача, които са разпределени в 6 различни града (по 2 от всяка страна) – Фридриксхафен и Хернинг (където ще се състои и финалния уикенд), Хелзингборг и Гьотеборг, Ставангер и Трондхайм. За медалите ще спорят 32 отбора, разпределени в 8 групи.

България ще има трима свои представители на шампионата. Георги Дойчинов и Юлиан Горецов за първи път в своята съдийска кариера ще имат възможността да участват в първенство на планетата за жени. С близо 100 мача в Европа и ръководени срещи на четири световни първенства за подрастващи, Георги Дойчинов и Юлиан Горецов натрупаха солиден опит международната сцена и заслужено попаднаха сред 23-те съдийски двойки, номинирани да ръководят срещи на Скандинавския полуостров. В СП ще вземе участие и Михаил Башев, който ще бъде един от делегатите на Международната федерация по хандбал.

И докато Башев е неизменен участник във всички големи форуми, организирани от ИХФ напоследък (последният беше клубното световно първенство за мъже в Саудитска Арабия), то това ще бъде първо участие на български съдии на световно за жени от далечната 1997 година, когато Румен Иванчев и Божидар Георгиев ръководят срещи. Преди тях назначения на два планетарни шампионата при дамите има най-титулуваната ни съдийска двойка – Любен Костов/Евгени Кабаделов – през 1978-ма и 1982-ра.

Утре (събота) тримата заминават за Скандинавския полуостров. Дойчинов и Горецов ще започнат своето представяне на СП на шведска земя, докато Башев отива в Хернинг (Дания).

Двамата ни рефери са в топ форма за шампионата. В процеса си на подготовка всички съдии преминаха през специално изготвен 8-седмичен план за подобряване на физическата кондиция. Наложи им се да покрият два физически и един теоретичен теста. Благодарение на възможностите, които технологиите дават в 21-ви век, ежеседмично бяха провеждани и „он-лайн“ семинари на различни тематики – правилознание, психологическа устойчивост и мениджмънт на играта.