Започва Суперфинала при мъжете

Отборите на „Шумен 61“ и „Локомотив“ (ГО) започват утре битката за шампионската титла в „А“ РХГ за сезон 2022/2023. Суперфинала на първенството е в серия от три мача. Победител ще бъде отборът спечелил две от срещите. Ако се стигне до решаващ мач №3, домакинското предимство ще бъде на страната на „Шумен 61“, който завърши на първо място в редовния сезон.

Мач №1 от серията е утре от 17 часа в „Арена Шумен“. Ръководството му е поверено на международната двойка рефери Светослав Йовчев и Звезделин Йончев от Велико Търново. На съдийската маса ще бъде делегатът на IHF и EHF Михаил Башев. Втората среща от Суперфинала ще се състои на Разпети петък, 14 април, от 16 часа във Велико Търново.  

До момента през сезона двата състава изиграха три срещу по между си. Шампионът „Шумен 61“ спечели първата в старата столица с 29:28, а „Локомотив“ взе мача в Шумен с 24:22. След това двата тима се срещнаха и във финала на турнира Купа България. Той беше спечелен от селекцията на Никола Карастоянов с 25:15 в „Арена Шумен“.

По пътя си към Суперфинала и двата тима спечелиха полуфиналните плейофи с по 2:0 победи. „Шумен 61“ отстрани ловешкия „Осъм“, а „Локомотив“ спечели във Велико Търново и Варна двубоите със „Спартак“.

През миналия сезон двата състава си размениха Купата и титлата. „Локомотив“ спечели финала за Купата, а в Суперфинала на първенството се наложи „Шумен 61“. Сега отборът на Йордан Димитров е амбициран да направи същото и да открадне титлата от шуменци, които пък преследват трети пореден триумф в шампионата.

В исторически план „Шумен 61“ има шест шампионски титли. Отборът е печелил трофея през 1996, 2009, 2010, 2011, 2021 и 2022 година. „Локомотив“ все още не е бил шампион на България. Горнооряховските „железничари“ станаха вицешампиони през миналата година, а през 2021-ва  завършиха на трето място.

Паралелно със Суперфинала тръгва серията и за бронзовите медали. За тях ще спорят съставите на „Спартак“ и „Осъм“. И тук ще се играе до две победи от три срещи, като домакинското предимство е на страната на „Спартак“ ако се стигне до мач №3, тъй като варненци завършиха на по-предна позиция в редовния сезон. Първата среща от спора за третото място е утре от 17 часа в салона на Първа езикова гимназия и ще бъде ръководена от реферите Галин Караджов и Младен Белов. Делегат на БФ Хандбал ще бъде Митко Добрев. Ответният мач в Ловеч е на 14-ти април от 14 часа.