Започва основната фаза от първенството при дамите

В събота и неделя ще се изиграят първите два мача от основната фаза на първенството в „А“ Републиканската хандбална група при дамите. В нея ще участват отборите, заели първите четири места в класирането след редовния сезон. Това са шампионът „Бяла“, носителят на Купа България „Етър 64“, „Свиленград“ и „Търновград“. Отборите на „Сливница“ и „Васил Левски“ приключиха участието си в шампионата за 2022/2023 година на пето и шесто място.

Четирите тима влизат в основната фаза с бонус точки, съответно „Бяла“ – 3т., „Етър 64“ – 2т., „Свиленград“ – 1т. и „Търновград“ – 0т. Отборите ще изиграят по още два мача по между си на разменено гостуване в рамките на 6 кръга. След приключването на основната фаза третият и четвъртият ще запазят местата си в крайното класиране, а първите два отбора ще играят Суперфинал за определяне на новия шампион.

Първият кръг от основната фаза тази събота и неделя включва два мача, които ще се изиграят в „Арена Бяла“. Малко куриозно, търновското дерби между „Търновград“ и „Етър 64“ няма да се състои в старата столица, а в Бяла. Причината – заетост на ДСК „Васил Левски“ във Велико Търново. Мачът е в събота от 16:00 и ще бъде ръководен от реферите Теодор Илиев и Евелина Методиева. В редовния сезон двата състава изиграха оспорвани срещи. Първата беше спечелена от „Етър 64“ с 25:23, а втората завърши при равенство 26:26.

В неделя от 14:00 отново в „Арена Бяла“ е поредното дерби между „Бяла“ и „Свиленград“. До тук през сезона резултатът е 2:1 в полза на шампионките. Отборът на „Свиленград“ спечели първата среща, играна през есента в Свиленград, с 25:24, но „Бяла“ се наложи в ответния мач у дома с 37:30, а след това спечели и полуфиналния сблъсък в турнира Купа България с 37:28. Предстоящият двубой ще бъде ръководен от габровската двойка рефери Нено Башев и Кристияна Блажева.   

Снимка: Бисер Тодоров