Женският ни национален отбор ще участва в европейски квалификации, жребият за групите е в четвъртък

Българска федерация по хандбал заяви участие на женския ни национален отбор в квалификациите за Европейското първенство при дамите през 2024-та. В пресявките ще се включат 31 тима. Те ще се борят за 20 вакантни места на първенството на Стария континент. Четири вече са заети от домакините и съорганизатори на проявата Австрия, Унгария и Швейцария, и актуалния европейски шампион от 2022-ра Норвегия.

Участващите в квалификациите 31 отбора ще бъдат разпределени в 8 групи – седем с по 4 тима и една с 3. Жребият ще бъде теглен в четвъртък, 20 април, в Цюрих.

България ще бъде в четвърта урна при жребия. Там са и тимовете на Израел, Финландия, Люксембург, Босна и Херцеговина, Латвия и Азербайджан.

Разпределението на останалите тимове по урни е следното:

Първа урна: Франция, Дания, Германия, Нидерландия, Швеция, Испания, Черна гора, Хърватия

Втора урна: Румъния, Словения, Сърбия, Полша, Чехия, Северна Македония, Словакия, Исландия

Трета урна: Португалия, Украйна, Турция, Италия, Фарьорски острови, Литва, Гърция, Косово

Първите два отбора от осемте групи и четири тима от третите с най-добри показатели в двубоите срещу първия и втория ще се класират за Евро 2024.

Квалификационните срещи в групите са на разменено гостуване и ще се проведат в три периода. Първите два мача ще бъдат в края на тази година – 11/12 и 14/15 октомври. Следващите периоди са 28/29 февруари – 2/3 март и 3/4 – 7 април 2024.