Женският национален отбор на България излиза с ново треньорско ръководство в предстоящите Европейски квалификации

На свое заседание Управителният съвет на Българска федерация хандбал взе решение да назначи Димитър Николов като старши треньор на представителния ни женски национален отбор. В щаба на Николов влиза и младата специалистка от школата на ХК „Етър 64“ (Велико Търново) Миглена Христова, която е дългогодишен състезател, а вече и треньор.

ДИМИТЪР НИКОЛОВ (МЕЧКАТА) е роден на 28 май 1957 година в София. Възпитаник е на хандбалната школа на ЦСКА. Многократен шампион в републиканските първенства за подрастващи в различните възрастови групи с треньори Любозар Терзийски и Христина Бозаджиева (Търкаланова). Играе дясно крило (лява ръка). От 1974 г. преминава в мъжкия отбор на ЦСКА, а от следващата 1975-та до 1987 година е професионален състезател в представителния отбор с треньор Спас Бонев. Има над 1000 мача в елитния хандбал. През 1976 г. печели първата си шампионска титла за мъже, а общо в този 12-годишен период е носител на 8 титли и 7 национални купи. Майстор на спорта от 1979 г. С клубния си отбор, който в тези години е фактор в европейски хандбал, има няколко, при това успешни, участия в ¼ и ½ – финали за КЕШ и КНК, с победи над елитни европейски отбори.

Още от 1973 г. е  включен в юношеските национални отбори, а след това и в младежкия. В състава на националния отбор – мъже дебютира през през 1976 г. и има над 300 мача с участие в световните първенства „В“ и „С“. Два пъти е шампион в група „С“. В периода 1987-92 година е професионален състезател в DFH Гимараеш – Португалия, играещ в местната елитна дивизия, а след това до 1997 година е старши треньор и директор на целия мъжки профил в клуба. От 2001 до 2006 година е старши треньор на Брага.

Към настоящия момент е директор във фирма, която отговаря за спортната инфраструктура в град Гимараеш. Висшето си образование получава във ВИФ (НСА). Има треньорска квалификационна степен в FCDEF – Порто. През 2013 г. добива  квалификационна степен „Master Coach“ в EHF PRO „Master Coach Course”.  

Първата среща на женския ни национален отбор от европейските квалификации е гостуване на Сърбия на 11 октомври, а четири дни след това, на 15 октомври, приемаме състава на Черна гора в Шумен.

Ето и състава, на който се спря треньорското ръководство за предстоящия първи подготвителен лагер, който ще се проведе в град Сливница от 11 до 16 септември 2023г.

 1. Десислава Николова – ХК „Етър 64“ гр. Велико Търново
 2. Мария Спирдонова – ХК „Етър 64“ гр. Велико Търново
 3. Преслава Стойчева – ХК „Васил Левски“ гр. Нови Пазар
 4. Габриела Христова – ХК „Васил Левски“ гр. Нови Пазар
 5. Ирене Иванова – ХК „Бяла“ гр. Бяла
 6. Кристина Иванова – ХК „Бяла“ гр. Бяла
 7. Кристина Касабова – ХК „Бяла“ гр. Бяла
 8. Кристина Миланова – ХК „Свиленград“ гр. Свиленград
 9. Йоана Костова – ХК „Свиленград“ гр. Свиленград
 10. Стиляна Павлова – ХК „Сливница“ гр. Сливница
 11.  Виктория Кирилова – ХК „Сливница“ гр. Сливница
 12.  Василена Шомова – ХК „Академик ПУ“ гр. Пловдив
 13.  Екатерина Стефанова – ХК „Академик ПУ“ гр. Пловдив
 14.  Емилия Самуилова – ХК „Търновград“ гр. Велико Търново
 15.  Стефани Петрова – ASD “Ariosto Ferrara” – Италия
 16.  Полина Генчева – HC “Larvik Handball Club 1990” – Норвегия