Екатерина Джукева: Искам да стимулирам момичетата да си повярват, че можем

Капитанката на женския ни национален отбор по хандбал Екатерина Джукева изигра силен мач срещу Турция, в който направи 19 спасявания и регистрира 38 процента ефективност. Това, за съжаление, не помогна на тима ни да постигне първия си успех на европейската сцена от 2015-та година насам. Предвид многото обективни обстоятелства обаче представянето на отбора ни в срещата беше определено като добро от вратарката на българския тим, а европейските квалификации, в които участва съставът ни, като едно ново начало за женския национален отбор.  

„Истината е, че има адски много работа и на този фон това, което постигнахме в мача, е своеобразен успех. Да, не е победа, но се борихме и дадохме това, което можем на този етап. Трябва просто да елиминираме някой грешки, които на моменти идват и от липсата на добра физическа подготовка.

Мога да определя това, което се случва при нас като започване, начало, защото дълго време женският ни национален отбор нямаше изяви. Има хляб, има бъдеще, но трябва адски много работа и финанси разбира се, за да има успехи и победи, които ние най-много от всички желаем“, сподели Катя.

Джукева е категорична, че въпреки поражението от Турция в Шумен, отборът ни няма да отиде като обречен за ответния мач в Анкара. „Отиваме в Турция с нагласата да дадем всичко най-добро от себе си, както го направихме и в първия мач. Със сигурност ще бъде по-трудно – чужд терен, публика на домакините, но може пък и да се получи, защото понякога да играеш пред своите фенове носи и напрежение от желанието да се представиш по най-добрия начин. Ние ще играем освободено там и това може да бъде нашият плюс“.

Преминалата през шампионатите на Исландия, Испания, Норвегия, Полша, Унгария и Румъния, и играла три пъти в групите на Шампионската лига с екипа на полския МКС Люблин състезателка е напълно наясно, че съставът ни отстъпва сериозно на останалите по отношение на подготвителни лагери и официални срещи, а от там и сработеност.

„Познавам хандбалистка от турския състав, която играе в Румъния, треньорът им също е румънец и имам наблюдения върху това как се подготвя съставът на Турция. А и не само върху него, а и върху отборите на другите държави, с които играем. Независимо от това ние ще се опитаме да постигнем нещо още в тези квалификации. Както в Турция, така и в Сърбия, а също и в Черна гора, въпреки че те играят на друго ниво, върви смяна на поколенията и това е някакъв позитив за нас. Силно вярвам, че ще се отпуснем, ще заиграем още по-добре и ще елиминираме тези леки грешки, които допускаме, за да вземем някъде точка или две в оставащите срещи. Това ще бъде страхотно за нас самите, а и за всички, които обичат играта в България. Вярвам, че с тези мачове българският женски хандбал ще добие едно самочувствие, че можем. Просто трябва да си повярваме и със сериозна работа нещата могат да се получат“

Вратарката на румънския „Търгу Жиу“, който този сезон с нейна помощ влезе в групите на Европейската лига, сподели и личния си мотив да облече отново националната фланелка.

„За мен чувството след близо 15 години да играя с националния екип е страхотно. Малко ми тъжно, че заварвам българския хандбал в това състояние, но и това беше част от мотива ми отново да играя за националния отбор – да помогна и да споделя опита, който съм натрупала през всичките тези години в чужбина. Искам да стимулирам момичетата да си повярват, че можем“.