Евро`2024 при мъжете започва тази вечер с хандбален рекорд

Президентът на БФХ Росен Добрев и Теодор Илиев присъстват на откриването

Хандбалната история ще бъде пренаписана тази вечер с откриването на 16-ото Европейско първенство за мъже. Домакин на проявата е Германия, а церемонията по откриването и първите два мача ще се състоят на „Меркур Шпиел Арена“ в Дюселдорф. Стадионът, на който „Фортуна“ (Дюселдорф) играе своите мачове, е превърнат в най-голямата хандбална зала в света. Тревната покривка е премахната, покривът на стадиона е затворен и са монтирани допълнителни 9000 седящи места, за да може да се събере възможно най-много публика. Всички билети за откриването вече са продадени и на трибуните са очакват над 53 000 зрители, което ще бъде нов световен рекорд за хандбален двубой.

На събитието ще присъства и президентът на БФ Хандбал Росен Добрев в компанията на Теодор Илиев – ръководител спортни дейности, които са в Дюселдорф по покана на германската хандбална федерация. 

EHF публикува видео, което показва трансформацията от футболен стадион в най-голямата хандбална зала в света.

Откриващият мач на шампионата ще противопостави трикратният еврошампион Франция с Никола Карабатич, за когото това ще бъде последно европейско първенство, на водения от Кирил Лазаров тим на Северна Македония. Двубоят е от 19:00 българско време. След церемонията по откриването, от 21:45, на терена в „Меркур Шпиел Арена“ ще излязат домакина и шампион от 2016-та Германия срещу състава на Швейцария.

Евро`2024 ще се проведе от 10-ти до 28-ми януари с участието на 24 отбора. Те са разпределени в 6 предварителни групи, като първите два отбора от всяка продължават към основната фаза. Някой от групите още от сега обещават вълнуващи сблъсъци. В група „А“ са Франция и Германия. В Група „С“ очакванията са за здрави битки между Исландия, Унгария и Сърбия, а в група „В“ ще спорят Испания и Хърватия.

Три отбора ще направят дебют на европейско първенство. Това са Грузия – победител в IHF Emeging nations championship през 2019-та и 2021-ва, Фарьорски острови – победител в IHF Emeging nations championship през 2015-та и 2017-та и Гърция. Румъния пък ще запише първо участие на еврошампионата от 1996-та година насам. 

Освен в Дюселдорф, срещи от първенството ще се играят в „Мерцедес Бенц Арена“ в Берлин, „Барклейкард Арена“ в Хамбург, „SAP Арена“ в Манхайм и „Олимпияхале“ в Мюнхен. „Ланксес Арена“ в Кьолн ще приеме финалния уикенд от надпреварата.

Двубоите ще бъдат предавани директно по ehftv.com.