Девойките ще спорят за местата от 5-о до 8-о на ЕП по плажен хандбал

Юношите ще играят за 15-ата позиция

Националният отбор на България за девойки до 16 години ще играе за разпределението на местата от 5-о до 8-о на Европейското първенство по плажен хандбал, което се провежда във Варна.

В мач от четвъртфиналите момичетата на старши треньора Ирина Миладинова загубиха от абсолютния фаворит Нидерландия с 0:2 части (20:30, 16:22). „Лалетата“ са единственият отбор без загуба от началото на първенството. Стефани Стойкова реализира 12 точки за България, Нася Асенова вкара 10, Глорияна Райчева – 6, Мартина Тодорова – 4, а Ния Цанкова и Ивет Костадинова по 2.  

Утре в 12 часа българките ще играят срещу Испания за разпределение на местата от 5-о до 8-о.

Съставите на Нидерландия, Унгария, Хърватия и Франция ще се борят за титлата на първенството.

Юношите ни пък ще играят в 10 часа утре с Турция за 15-ата позиция, след като загубиха с дузпи от Норвегия – 1:2 (24:18, 16:21, 4:6). Най-резултатен за нашите беше Никола Христаков с 14 точки, 12 реализира Георги Василев, по 8 добавиха Тодор Кънев и Стоян Лазаров, а 2 Пламен Катрев.

Министърът на младежта и спорта Георги Глушков изгледа и двата мача, като с интерес проследи и указанията, които треньорът  Самет Муртазали даде на почивката. Малко известен факт за спортната кариера на Глушков е, че след като приключва с баскетбола, той играе няколко години хандбал.

Утре в 15 часа с мъжкия мач за бронза започват срещите за медалите. Жените играят в 16 за третото място. В 17 е финалът при юношите, а след този при девойките в 18 е и официалното награждаване.

От 4 до 7 юли България и Южния плаж във Варна са домакин на Европейско първенство по плажен хандбал за юноши и девойки до 16 години, а от 11 до 14 юли на Европейски квалификационен турнир за мъже и жени. В тях участват над 1000 състезатели и длъжностни лица, разпределени в общо 56 отбора от 20 държави. В ЕП по плажен хандбал за девойки спорят 18 отбора, а при юношите 16.

Страната ни получи домакинството след отлично проведените през 2021 г. Европейски първенства по плажен хандбал за мъже, жени, юноши и девойки.

Европейските шампионати по хандбал се провеждат със съдействието на Община Варна, Министерство на младежта и спорта, Министерство на туризма, Лазурен Бряг 91, Фрапорт, Top-rent-a-car, Планекс Варна, Стария Чинар и MBS.

Снимки: MSV Photographers