Девойките завършиха 8-и на Европейското по плажен хандбал във Варна

Националният отбор на България за девойки до 16 години завърши на 8-о място Европейското първенство по плажен хандбал във Варна. В последния си мач момичетата на треньора Ирина Миладинова загубиха с 0:2 (18:23, 28:29) от Норвегия. Макар да бяха много близо, българките не успяха да направят изненада и да надвият изключително сериозния норвежки тим.

„Мога само да поздравя момичетата. Вярвах в техните възможности, защото видях как се раздават по време на лагера преди турнира. Много искаха да покажат наученото и стигнаха до едно историческо място при подрастващите. До сега не сме и помирисвали 8-о място на Европейско. Понякога шансът беше на наша страна, понякога не, но никога не се предадохме. Искахме малко по-напред. Малшанс с Испания на дузпите, до последно не се предохме срещу Норвегия, но 1 гол ни раздели от тази мечта. Но 8-ото място за мен е като първо за моя отбор. Благодаря и на целия треньорски екип, които също се раздадоха и заедно с децата стигнахме до това 8-о място на Европа“, коментира Миладинова след последната среща.

Марияна Стаматова, член на УС на Българска федерация хандбал и отговорник за националните отбори по плажен хандбал също даде добра оценка за представянето на българите.

„Първенството протече доста успешно за България, защото направихме най-доброто си класиране при девойките. Това е сериозен напредък за плажния ни хандбал. Тази година президентът на федерацията г-н Росен Добрев успя да ни осигури три лагера, на които събрахме разширените състави, за да се селектират отборите тук. Съжалявам за класирането на момчетата, но не мога да кажа, че те бяха по-слаби от противниците си. Имат обаче три загуби на дузпи, което ги срина психически и не успяха да се реализират“, каза Стаматова.  

Както е известно, мъжкият ни тим завърши на 15-а позиция.

От 4 до 7 юли България и Южния плаж във Варна са домакин на Европейско първенство по плажен хандбал за юноши и девойки до 16 години, а от 11 до 14 юли на Европейски квалификационен турнир за мъже и жени. В тях участват над 1000 състезатели и длъжностни лица, разпределени в общо 56 отбора от 20 държави. В ЕП по плажен хандбал за девойки спорят 18 отбора, а при юношите 16.

Страната ни получи домакинството след отлично проведените през 2021 г. Европейски първенства по плажен хандбал за мъже, жени, юноши и девойки.

Европейските шампионати по хандбал се провеждат със съдействието на Община Варна, Министерство на младежта и спорта, Министерство на туризма, Лазурен Бряг 91, Фрапорт, Top-rent-a-car, Планекс Варна, Стария Чинар и MBS. Снимки: MSV Photographers