Второ клубно световно първенство за Михаил Башев

За втора поредна година Михаил Башев ще бъде българският представител в един от най-престижните хандбални форуми на планетата – Световното клубно първенство по хандбал за мъже (IHF Super Slobe). 16-то издание на проявата, организирано от  Международната федерация по хандбал, ще се проведе от утре до неделя в Дамам, Саудитска Арабия, а Башев ще бъде един от делегатите на IHF на форума.

За пръв път от началото на турнира IHF Super Slobe, който стартира през 1997 година във Виена, в битката за трофея ще участват 12 отбора от шест континентални конфедерации – Европа, Африка, Азия, Северна Америка и Карибска зона, Южна и Централна Америка, Океания. Европейските представители са шампионите и финалистите в последното издание на двата най-престижни континентални клубни турнира – Шампионска лига и Европейска лига. Това са тимовете на Барса (Испания), Килце (Полша), Бенфика (Португалия) и Магдебург (Германия). Азиатските представители ще бъдат двата водещи саудитски тима – Мудхар и Халей и Ал-Кувейт от Кувейт. Мексиканският Министрос ще бъде участника от Северноамериканската конфедерация, а от Южноамериканската – бразилският Таубате. Африканските представители ще бъдат Ал Ахли (Египет) и тунизийският Есперансе. За рекорден 10-ти път в проявата ще участва и австралийският Сидни.

В първата фаза отборите са разделени в четири групи. Първенците от всяка група ще се класират за полуфиналите, вторите отбори ще разпределят местата от 5-то до 8-мо, а третите – от 9-то до 12-то.

Във вторник, сряда и четвъртък ще се изиграят мачовете в групите. В събота са полуфиналите и кръстосаните срещи на вторите и третите от групите. В неделя са двубоите за разпределяне на местата в крайното класиране.

Любопитен факт, е че по време на турнира ще се експериментира ръководене на срещите от трима съдии.

Всички мачове ще бъдат предавани наживо в You Tube канала на Международната федерация по хандбал – IHF Competitions.