Българско участие в квалификациите за Олимпийските игри

От утре до неделя (14-17 март) ще се проведат три турнира – олимпийски квалификации, които ще определят последните 6 мъжки отбора участници на игрите в Париж през лятото. Надпреварите са в Германия, Унгария и Испания. И в трите турнира ще спорят по четири отбора за две места.

Българското знаме ще се вее в „Дворец на спорта“ в Гранолерс, Испания, където Михаил Башев ще бъде един от делегатите на Международната федерация по хандбал. В залата с капацитет от 6500 седящи места, която беше домакин на финала на игрите през 1992-ра и заключителната фаза от Световното първенство за жени през 2021-ва, ще спорят отборите на Бахрейн, Словения, Бразилия и домакина Испания. Срещите са всеки срещу всеки в четвъртък, петък и неделя.

Квалификационният турнир в „ZAG Арена“ в Хановер ще противопостави отборите на Алжир, Хърватия, Австрия и Германия, а битката в Татабаня, Унгария, ще бъде между съставите на Норвегия, Португалия, Тунис и домакините.

Назначението е поредно голямо признание от страната на IHF за качествата на Михаил Башев и, надяваме се, още една стъпка към осъществяването на голямата му мечта – участие на XXXIII летни олимпийски игри в Париж. В кариерата си на делегат на Международната федерация по хандбал той вече е взимал участие в пет планетарни шампионата – два за мъже и три за жени, три пъти е бил и на световното клубно първенство при силния пол. Има и 8 участия в СП за юноши, девойки и младежи.