България ще приеме IHF Men’s Emerging Nations Championship`2023

Международната федерация по хандбал (IHF) отново гласува доверие на Българска федерация по хандбал и страната ни ще приеме 4-тото издание на турнира за мъже IHF Emerging Nations Championship. Надпреварата ще се проведе в последната седмица на месец април в Двореца на културата и спорта в град Варна. БФ Хандбал кандидатства официално за домакинство на IHF Men’s Emerging Nations Championship и като вече доказан организатор, получи одобрението на Международната хандбална федерация.

Турнирът на IHF се провежда от 2015-та година насам, а България ще бъде първата страна, която за втори път ще бъде домакин на проявата. През 2017-та второто издание на надпреварата за развиващи се хандбални нации се състоя паралелно в градовете Габрово и Велико Търново с участието на 16 отбора. Победител стана тимът на Фарьорски острови, който вече е част от европейския елит, а второ и трето място заеха тимовете на Турция и Косово. Любопитен факт е, че за проявата тогава в България пристигнаха едновременно президентите на IHF – д-р Хасан Мустафа, и EHF – Михаел Видерер. Последното издание на IHF Men’s Emerging Nations Championship се проведе през 2019-та в Грузия. В Тбилиси България стигна до бронзовите медали, като надигра в мача за третото място Великобритания.

В предстоящото 4-то издание на IHF Men’s Emerging Nations Championship ще вземат участие 12 отбора. Европейските тимове ще бъдат Андора, Азербайджан, Кипър, Великобритания, Молдова, Малта и България. Представители на останалите континенти ще бъдат Австралия, Куба (Северна Америка и Карибите), Гватемала (Южна и Централна Америка), Индия (Азия) и Нигерия (Африка).

Регламентът за участие в турнира предвижда състезателите в отборите да бъдат на възраст между 16 и 24 години. В съставите могат да бъдат включени и до трима играчи над 24 години.

Отборите ще бъдат разпределени в четири групи с по три тима. Победителите от четирите групи ще се класират за полуфиналите, вторите ще спорят за 5-8 място, а третите – за 9-12-то.

Мъжкият национален отбор на България, воден от треньорското трио Илиян Василев, Димитър Николов и Николай Георгиев, ще преследва първото място в турнира. Съставът ни вече започна подготовка за проявата от първите дни на новата година и изигра две проверки с румънския „Александрия“.

Най-предно класираният европейски отбор от IHF Men’s Emerging Nations Championship ще намери място директно във втори кръг на квалификациите (т.н. Promotion Round) за ЕВРО 2026.