България ще има представители и сред официалните лица на IHF Emerging nations championship

Проявата за мъже на Международната федерация по хандбал ще се проведе през следващата седмица, 25-30 април, в Двореца на културата и спорта във Варна с участието на 12 отбора от 6 континента.

Между осемте съдийски двойки, които ще ръководят срещите от шампионата са топ реферите ни Георги Дойчинов и Юлиан Горецов. Двамата вече натрупаха много солиден опит на международната сцена и до момента имат 95 ръководени мача в Европа –  на три Европейски първенства за подрастващи, двубои на национални отбори за мъже и жени,  срещи от Шампионска лига и останалите европейските клубни турнири. Свирили са и на три Световни първенства за подрастващи. Останалите седем съдийски дуета на IHF Emerging nations ще бъдат от Хърватия, Кувейт, Люксембург, Северна Македония, Оман, Уругвай и Узбекистан.

Михаил Башев пък ще бъде един от осемте технически делегати на IHF в турнира. За Башев това ще бъде поредно участие във форум под егидата на Международната федерация по хандбал. Той вече е бил на четири световни първенства, по две за мъже и жени, два пъти участва и в световното клубно първенство за мъже. Останалите делегати на турнира ще бъдат от Аржентина, Дания, Германия, Унгария, Израел, Кувейт и Полша.

Любопитен факт е, че Дойчинов, Горецов и Башев получиха IHF статут по време на предходния Emerging nations championship, на който страната ни беше домакин през 2017-та година. Тримата се представиха великолепно на курсовете за съдии и делегати, които вървяха паралелно с провеждащата се в Габрово и Велико Търново Световна купа. Тогава Дойчинов и Горецов ръководиха три от срещите на първенството, а Башев беше технически делегат на 10 мача, в т.ч. и финалите.

Въпреки че не е от ранга на Световно първенство, Международната федерация по хандбал гледа много сериозно на Emerging nations championship, който е рожба на световната централа от 2015-та година. Доказателство за това е фактът, че в България ще пристигнат двама от членовете на изпълнителния комитет на IHF – Пер Бертелсен (Дания), който е и председател на комисията по организация и състезания в международната централа, и Пер Мортен Сьодал (Норвегия), който пък ръководи комисията за правилата на играта и съдийството. Във Варна ще бъде и директор състезания в IHF – Патрик Стръб (Германия).