България срещу Азербайджан и Нигерия на IHF Men’s Emerging Nations Championship във Варна

В централата на Международната хандбална федерация днес беше изтеглен жребия за групите на турнира за мъже IHF Men’s Emerging Nations, който ще се проведе от 25-ти до 30-ти април в Двореца на културата и спорта във Варна. В надпреварата ще вземат участие 12 отбора. Европейските тимове са Андора, Азербайджан, Кипър, Великобритания, Молдова, Малта и България. Представители на останалите континенти ще бъдат Австралия, Куба (Северна Америка и Карибите), Гватемала (Южна и Централна Америка), дебютантът Индия (Азия) и Нигерия (Африка).

В първата фаза на IHF Men’s Emerging Nations отборите ще спорят в четири групи. След попълването на четирите групи с по два тима при жребия днес, като домакин на проявата България имаше правото на избор. В конферентна връзка треньорският щаб на българския мъжки национален отбор реши съставът ни да играе в група „D“, в която намериха място още съставите на Азербайджан и Нигерия.

Разпределението в групите е следното:

Група A: Малта, Андора, Индия

Група B: Кипър, Молдова, Австралия

Група C: Великобритания, Куба, Гватемала

Група D: Азербайджан, България, Нигерия

Победителите от четирите групи ще се класират за полуфиналите, вторите ще спорят в потока за 5-8 място, а третите – за 9-12-то.

Първият мач на българския тим, воден от треньорското трио Илиян Василев, Димитър Николов и Николай Георгиев, ще бъде срещу Азербайджан на 25-ти април, а на 26-ти ще премерим сили с Нигерия.

България е един от трите отбора в IHF Men’s Emerging Nations`2023, заедно с Великобритания и Малта, които са участвали във всичките издания на тази надпревара. През 2015-та в Косово тимът ни зае 11 място, през 2017-та в Габрово и Велико Търново се класира на пета позиция, а през 2019-та завоюва бронзовите медали в Грузия.

България е и първата страна, която за втори път ще бъде домакин на тази проява на Международната хандбална федерация.