България посреща бронзовия медалист от Евро 2022

Изключително класен съперник ще приеме утре женският ни национален отбор по хандбал във втория си мач от квалификациите за Евро 2024 в Австрия, Унгария и Швейцария. В „Арена Шумен“ съставът на Димитър Николов ще се изправи срещу тима на Черна гора, който завоюва бронзовите медали от миналогодишния европейски шампионат.

Воденият от Бояна Попович тим стартира квалификациите в група 6 с убедителна победа над Турция в Подгорица – 39:23. Отборът на Черна гора отново показа супер ниво, въпреки че беше без три основни състезателки, които бяха в основата на извоюваното трето място на Евро 2022. Капитанката Йованка Радичевич сложи край на кариерата си в националния отбор, Ема Аливодич е решила да си вземе известно време за почивка, а Дурдина Яукович е със сериозна травма, която прекрати преждевременно сезона ѝ.

Крилата Дияна Мугоша и Нина Булатович бяха най-резултатни за победата срещу Турция, съответно с 8 и 6 гола. Пивотът Татяна Бърнович и гардът Итана Гърбич вкараха по пет.

Женският представителен тим на Черна гора е европейски шампион от 2012-та, сребърен медалист от Олимпиадата в Лондон`2012 и бронзов медалист от Евро 2022.

България и Черна гора са се срещали два пъти на ниво жени – през 2006-та и 2008-ма в световни квалификации, като и двата пъти победата са печелили черногорките.

Предстоящата трета среща между двата състава ще бъде ръководена от рефери от Северна Македония – Методия Илиевски и Михайло Илиевски. Делегат на мача ще бъде Ана Мелконян от Армения.