България излиза срещу Сърбия днес

Женският ни национален отбор по хандбал започва днес участието си в квалификациите за Европейското първенство през 2024-та в Австрия, Унгария и Швейцария. Първият мач на състава ни в квалификационна група 6 е срещу Сърбия. Двата тима излизат един срещу друг тази вечер в „Кристалния дворец“ в Зренянин.

Любопитен факт е, че това е първият официален мач между Сърбия и България на ниво жени.

Сърбия се е класирала за всички европейски първенства от 2002-та година насам и има четвърто място през 2012-та. България пък беше редовен участник в европейските квалификации за жени от 1994-та до 2008-ма. След това страната ни участва в пресявките само веднъж – през 2016-та, когато имаше малшанса да се попадне в група с грандовете на световния хандбал Нидерландия и Испания.

До момента женският ни национален отбор няма участие във финали на Европейско първенство, въпреки че има две такива на световни шампионати.

Старши треньорът на България Димитър Николов загуби един от основните си играчи – Полина Генчева, непосредствено преди двубоите със Сърбия и срещу Черна гора в неделя в Шумен. Крилото на норвежкия „Ларвик“ получи контузия в рамото и отпадна от състава. Генчева беше най-резултатна в последните два мача на женския ни национален отбор – срещу Италия през ноември миналата година от квалификационна фаза 1 за Световното първенство. На нейно място беше повикана състезателката на ХК „Бяла“ Ирене Иванова. Първо участие с женския национален отбор ще запише вратарката Екатерина Джукева, която натрупа солиден опит на клубно ниво в шампионатите на Исландия, Испания, Норвегия, Полша и Унгария, а в момента е част от румънския „Търгу Жиу“. Тя не взе участие в квалификациите през 2016-та. Най-сериозни впечатления от днешния съперник Сърбия пък има гардът Гергана Грозданова, която се състезава в местното първенство за отбора на „Напредак 12“.

Словенският специалист Урош Брегар, който застана начело на Сърбия, е избрал следния състав за двубоя: 2 Саня Радосавлевич (Кристиянщад, Дания), 6 Бояна Милич, 7 Александра Вукайлович (Бая Маре, Румъния), Тамара Мандич (Медицинар, Сърбия), 11 Мария Ланищанин (Бекешчаба, Унгария), 14 Едита Нукович (Унион Хале, Германия), 15 Андрея Янушевич (Рапид Букурещ, Румъния), 22 Йована Йовович (Шафлер, Унгария), 25 Александра Стаменич (Цървена звезда, Сърбия), 27 Моли Кубина (Алба Фехервар, Унгария), 29 Наташа Ловрич (Железничар, Сърбия), 31 Катарина Бойчич (ЧСМ Крайова, Румъния), 34 Дуня Радевич (Будучност, Черна гора), 36 Емилия Лазич (Залау, Румъния), 92 Йована Милоевич (Заглебие Любин, Полша), 99 Мария Чолич (Ница, Франция).

„Имаме голямо предизвикателство. Ще се опитам да помогна на тези момичета с каквото мога и смятам, че този отбор има потенциал. Трябва ни време да се обиграем заедно. Може да се очаква един добър резултат от наша страна. Устройва ни това, че България е първият ни съперник, защото е по-слаб отбор от Турция, но това не променя сериозността в подхода и подготовката към срещата, нито пък подценяваме съперника. Тези мачове са тест за нас, за да видим какво работи и какво трябва да се поправи преди Световното първенство“, каза преди двубоя с България Урош Брегар.

Мачът Сърбия – България ще бъде предаван директно по ehftv.com.