България завърши на второ място на турнира в Косово

Националният ни отбор за девойки до 19 години зае второто място на приятелския международен турнир по повод 8 март „Шипоня 2000“. След като вчера надигра в полуфинала състава на Косово с 29:17, днес тимът ни отстъпи в мача за първото място на северномакедонския женски тим „Гьорче Петров“ с 27:47. На почивката резултатът беше 13:25. Иванела Арнаудова и Даниела Рашкова реализираха по 7 гола в мача, 5 пъти се разписа Пламена Младенова, 4 попадения добави Мелина Спасова.

Преслава Стойчева грабна една от индивидуалните награди на турнира – тази за най-добър вратар.

Турнирът в Косово беше първи етап от подготовката на националния ни отбор за девойки до 19 години за предстоящото участие в W19 EHF Championship 2023 в Клайпеда, Литва това лято. Там ще премерят сили 8 европейски отбора. Съставът ни е в предварителна група „А“, заедно с тимовете на Испания, Фарьорски острови и Турция. В група „В“ ще спорят Словения, Естония, Литва, Босна и Херцеговина. Шампионатът ще се проведе от 10-ти до 16-ти юли.

След турнира в Дяково тимът ни ни отпътува към Прищина и тази вечер ще наблюдава двубоя между мъжките национални отбори на Косово и Босна и Херцеговина. Мачът в „Двореца на младежта и спорта“ в косовската столица е от квалификациите за Еропейското първенство в Германия през 2024-та. Двата тима са в група 7, в която са още съставите на Черна гора и Словения, и ще търсят първата си победа. Утре тимът ни се прибира в България.

България Ж19: Александрина Иванова, Пламена Младенова-5, Надежда Иванова-1, Натали Христова-1, Ливия Варадинова, Божидара Карагьозова, Симона Николова, Иванела Арнаудова-7, Полина Стоянова-1, Таня Димитрова-1, Ася Беева, Даниела Рашкова-7, Христиана Ставрева, Мелина Спасова-4, Цветелина Владимирова, Преслава Стойчева.

Треньори: Мариела Иванова, Милена Аврамова

Водач: Теодор Илиев