Белчо Горанов: Надявам се да видим български отбор по плажен хандбал в Лос Анжелис 2028

Генералният секретар на БОК е поредният, който дава висока оценка на Европейските шампионати по плажен хандбал във Варна

Генералният секретар на Българския олимпийски комитет Белчо Горанов е поредният, който дава висока оценка на Европейските шампионати по плажен хандбал, които се провеждат във Варна. Както е известно този спорт е демонстрационен на Олимпийските игри в Париж и е твърде вероятно да бъде част от програмата на Лос Анжелис 2028.

„Много съм впечатлен от това, което виждам и си пожелавам плажният хандбал да се развива още повече и да го видим още на следващите Олимпийски игри в Лос Анжелис. Международният олимпийския комитет има думата, но личното ми мнение е, че абсолютно заслужава и шансовете му са много големи. Ние подкрепяме, поддържаме този спорт и се надяваме да видим и наш отбор по плажен хандбал на следващите игри“, каза Горанов.

          Той коментира и подготовката на Париж за Олимпийските игри след политическите трусове във Франция, както и очакванията към българската делегация.

„През последните седмици Франция преживя своите политически сътресения, но смея да кажа, че е готова и ще проведе едни добри игри. Големият проблем и то не от вчера е сигурността, защото Франция често е обект на терористични атаки. Домакините не го крият, но уверяват, че са взели необходимите мерки и се надявам всичко да мине гладко. Очаквам добро представяне и класирания от нашите спортисти. Те са силно мотивирани и се надявам, че ще се представят по най-добрия начин. Не искам да ги обременявам с очаквания. Знам, че всички са фокусирани върху доброто си представяне и се целят в медалите“, завърши Горанов.

От 4 до 7 юли на Южния плаж във Варна се проведе Европейско първенство за юноши и девойки до 16 години. От 11 до 14 юли са Европейските квалификации за мъже и жени.

България открива квалификациите с женски мач срещу Хърватия в 10 часа днес. Мъжете срещат Франция в 13 часа. В 15 часа е втората среща на дамите срещу Норвегия, а в 18 часа мъжете срещат същия съперник.

В квалификационния турнир за Европейското първенство през 2025 г. при жените ще спорят 12 отбора. Жребият ги постави в 2 групи с по 6 тима. България е в група А, в която намериха място отборите на Полша, Украйна, Хърватия, Турция и Швейцария. Първите четири тима от групата ще продължат към четвъртфиналите и битката за местата от 1-о до 8-о, а заелите пето и шесто място ще играят в потока за 9-о/12-о в крайното подреждане.

Мъжкият ни отбор по плажен хандбал пък ще премери сили в група В със съставите на Норвегия, Франция, Чехия и Малта. Общо 10 ще бъдат участниците в турнира при силния пол, разпределени в 2 групи. Първите три тима ще продължат към основната фаза и битката за местата от 1-во до 6-то, а заелите четвърто и пето място в групите ще играят в потока за 7-мо/10-то.

Европейските шампионати по хандбал се провеждат със съдействието на Община Варна, Министерство на младежта и спорта, Министерство на туризма, Лазурен Бряг 91, Фрапорт, Top rent-a-car, Планекс Варна, Стария Чинар и MBS.

Снимки: M.S.V. Photographers