Балкански сблъсък в квалификациите за ЕВРО 2024 при дамите

Женският ни национален отбор по хандбал ще се изправи срещу тимовете на Черна гора, Сърбия и Турция в квалификациите за Европейското първенство в Австрия, Унгария и Швейцария през 2024-та. Това определи жребият, теглен днес в Цюрих.

България намери място в шестата от осемте предварителни групи. Водач в нея е бронзовият медалист от последното Европейско първенство – Черна гора. Именно капитанката на черногорките Йованка Радичевич изтегли листчето с името на страната ни. Отборът на Сърбия, който влезе в групата от втора урна, се класира на 15-то място на предходното Европейско първенство. Турция пък отпадна в квалификациите за ЕВРО 2022, като зае последно място в група с Швеция, Сърбия и Исландия.  

Предстоящото първенство на Стария континент ще бъде първото в историята с 24 отбора. В квалификациите участват 31 отбора, разпределени в 8 групи – седем с по 4 тима и една с 3. Те се борят за 20 вакантни места. Първите два отбора от осемте групи и четири тима от третите с най-добри показатели в двубоите срещу първия и втория ще се класират за Евро 2024.

Квалификационните срещи в групите са на разменено гостуване и ще се проведат в три периода. Първите два мача ще бъдат в края на тази година – 11/12 и 14/15 октомври. Следващите периоди са 28/29 февруари – 2/3 март и 3/4 – 7 април 2024.